Στις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης της Πέτρας ο Γιώργος Σούρλας [εικόνες]

70277443 743528829408924 4535438284360253440 n
milonas 728x120

 

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη της Πέτρας που εορτάστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Γ. Σούρλας στον πανηγυρικό που εκφώνησε, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές είπε μεταξύ άλλων:

«Στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα Βοιωτίας μεταξύ Θηβών και Λιβαδειάς, δόθηκε η τελευταία αποφασιστικής σημασίας μάχη της Επανάστασης του 1821.
Στο στενό πέρασμα που διαμορφώθηκε από τις όχθες της λίμνης Κωπαΐδας και του βουνού Ζαγαρά (Ελικών) ο Στρατάρχης Δημήτριος Υψηλάντης, περίμενε τον τουρκικό στρατό, που έσπευδε από την Αττική και τη Βοιωτία να μεταβεί στην Αδριανούπολη, που οι Οθωμανοί απειλούνταν από την προέλαση των Ρωσικών Στρατευμάτων.
Η συντριπτική υπεροχή των Οθωμανών σε εξοπλισμό και δυνάμεις, που ξεπερνούσαν τις 7.000, δεν εμπόδισε τους Έλληνες, να αμυνθούν γενναία, να παραμείνουν ανυποχώρητοι και να μην φοβηθούν τον θάνατο για την πατρίδα. Η ορμή των μαχητών ήταν τόσο μεγάλη, όπου η άτακτη υποχώρηση των Τούρκων από το πεδίο της μάχης ήταν αναπόφευκτη. Ενώ η ανακατάληψη από τους Έλληνες των εδαφών θα ήταν το επιστέγασμα της νικηφόρας έκβασης μια σκληρής και αμφίρροπης μάχης.
Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά στη διάρκεια της Επανάστασης, από την έναρξή της το 1821 που μια επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολόγησε στο πεδίο της μάχης με τις ελληνικές δυνάμεις και παραχώρησε την μεγαλύτερη περιοχή της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.
Στην Πέτρα Βοιωτίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1829, ολοκλήρωσε μια μαχητική πορεία ο Δημήτρης Υψηλάντης, που ξεκίνησε όταν ο αδελφός του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, κήρυξε την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και τον έστειλε στην Ελλάδα «ως πληρεξούσιο του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής» για να συνδράμει στον επαναστατικό αγώνα.
Έδωσε πολλές μάχες στον πολεμικό και πολιτικό στίβο.
Διακρίθηκε για τη φιλοπατρία, την ανιδιοτέλεια, τη μεγαλοψυχία, τη γενναιότητα και το απαράμιλλο θάρρος στα πεδία των μαχών.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης έδωσε την τελευταία μάχη της επανάστασης που ξεκίνησε από τον αδελφό του Αλέξανδρο στο Ιάσιο στις 24 Φεβρουαρίου 1821 με την διακήρυξη «Μαχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωές μας και τους ηγέτες.
Ας αντλήσουμε από αυτά τα ιστορικής σημασίας γεγονότα και τους αγωνιστές, διδάγματα για τη δική μας στάση και συμπεριφορά, απέναντι στο χρέος, το καθήκον για την πατρίδα.
Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις θυσίες τους για μια Ελλάδα, ελεύθερη και περήφανη.
Στη δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα μας, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν υποτάξουμε το προσωπικό, συντεχνιακό και κομματικό συμφέρον στο καλό της πατρίδας και του έθνους.
Με απλά λόγια, πρώτα και πάνω απ’ όλα να ανήκουμε στην παράταξη που λέγεται Ελλάδα.
Ας είναι η μάχη της Πέτρας φάρος, που να φωτίζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις μας και να μας δείχνει το δρόμο για το καθήκον για τα υψηλά ιδανικά».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Δήμος Αλιάρτου, ο Πολιτιστικός ΣύλλογοςΥψηλάντης και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

error: Content is protected !!