ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αβραμόπουλος: Απαιτείται προβλέψιμος μηχανισμός αλληλεγγύης

2736058


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, 05:23

KEN 728X100 2

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ολοκλήρωσε τη Δευτέρα την επίσκεψή του στη Μάλτα. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε την Κυριακή στη Βαλέτα με τον Πρόεδρο της Μάλτας George Vella και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer.

Τη Δευτέρα, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της οποίας είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, και συμμετείχε στη συνέχεια στην υπουργική διάσκεψη για το μεταναστευτικό με θέμα τις προσωρινές ρυθμίσεις για τις αποβιβάσεις των μεταναστών που έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner, της Γερμανίας Horst Seehofer, της Ιταλίας κα Luciana Lamorgese, της Μάλτας Michael Farrugia και της Φινλανδίας κα Maria Ohisalo. Μετά το πέρας της διάσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είμαι αισιόδοξος με το αποτέλεσμα της σημερινής διάσκεψης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου κ.κ. Υπουργούς από τη Μάλτα, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία για τις προσπάθειες τους και την αποφασιστικότητά τους για να βρεθούν βιώσιμες και πρακτικές λύσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού και σε πνεύμα αλληλεγγύης τις μεταναστευτικές προκλήσεις.

Η τρέχουσα προσέγγιση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίζει τις προσπάθειες αλληλεγγύης κάθε φορά που ένα πλοίο με μετανάστες βρίσκεται στη θάλασσα, δεν είναι βιώσιμη. Σήμερα, πετύχαμε σημαντική πρόοδο προς ένα προβλέψιμο και διαρθρωτικό σύνολο πρακτικών για τις προσωρινές ρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Οργανισμοί μας κι εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ενεργά επιχειρησιακή, οικονομική και πολιτική υποστήριξη.

Καλώ όλα τα Κράτη Μέλη να συμμετάσχουν στο κοινό έργο και στις προσπάθειες μας για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης. Θα θέσω αυτό το ζήτημα προς όλους μου τους συναδέλφους στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις αρχές του επόμενου μήνα. Πρόκειται για συλλογική ευθύνη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί από κοινού. Παράλληλα, συνεχίζουμε το έργο μας και τις προσπάθειές μας για την υποστήριξη όλων των Κρατών Μελών που βρίσκονται υπό πίεση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς της Μεσογείου.

Προσβλέπω σε μία διαρθρωτική και μόνιμη λύση που θα είναι ενσωματωμένη στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Μια τέτοια λύση παραμένει απαραίτητη και είναι η μόνη βιώσιμη λύση μεσοπρόθεσμα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Κράτη Μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς το σκοπό αυτό.»


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, 05:23

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!