ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπό βροχή η πορεία του ΠΑΜΕ στον Βόλο [εικόνες]

24 9 a
milonas 728x120

 

Με δυναμική και αγωνιστική πορεία στους δρόμους του Βόλου και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι της πόλης, έδωσαν ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο. Προηγήθηκε η συγκέντρωση στην Πλ. Πανεπιστημίου όπου έγινε ομιλία από τον Δημήτρη Μαριετάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ακολουθεί η ομιλία:

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ετοιμάζουν καινούργια, πιο σαρωτική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων μας: στη ζωή, στη δουλειά, ακόμα και στο δικαίωμα μας να παλεύουμε συλλογικά για τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας!  

Με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων. 

Βρήκαν στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων, αλλά προσέθεσε και νέα βάρβαρα μέτρα. 

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας φορτώσουν στην πλάτη την ανάπτυξή τους, δίνουν τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους: νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, παράδοση αιγιαλών, δασικών εκτάσεων, παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, εμπορευματοποιούν ακόμα παραπέρα την ενέργεια, ξεπουλάνε ό,τι απέμεινε από τη ΔΕΗ. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, πρόκειται για πραγματικό οδοστρωτήρα στα δικαιώματα μας.

Το σύνθημα της ΝΔ, ανάπτυξη για όλους, είναι τόσο κάλπικο όσο αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης που μιλούσε για Δίκαιη ανάπτυξη.

Ο νέος νόμος είναι κατά παραγγελία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων. Έρχεται για να τελειώσει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , μιας και ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε το 60% των αιτημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος νόμος:

  • Προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας» και τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. 

Λένε ότι θέλουν να διασφαλίσουν «περισσότερη δημοκρατία»! 

Αυτοί που κυβερνούν με το 40% του 57%, αυτοί που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες, δε νοιάζονται για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία. Θέλουν να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να αντικαταστήσουν τη ζωντανή συζήτηση και συλλογική απόφαση με ένα “κλικ” πίσω από τον υπολογιστή! Την ίδια στιγμή που με το πάτημα ενός κουμπιού η εργοδοσία θα φακελώνει ηλεκτρονικά κάθε εργαζόμενο, θα απολύει κάθε αγωνιστή που της χαλάει τα σχέδια.

Θέλουν ανεμπόδιστα να εφαρμόζουν την πολιτική τους. Για αυτό το λόγο η ΝΔ έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η νομοθετική ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Για να μπορούν να σουλατσάρουν οι επιχειρήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια ελεύθερα, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις κόντρα στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, να σιγάσουν όλες τις φωνές που εναντιώνονται στη μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα.

Τόσο πολύ καίγονται δε για τη δημοκρατία, που πέρασαν τροπολογία, με βάση την οποία ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να συνυπογράφει μνημόνια συνεργασίας με υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους, πανεπιστήμια και γενικά τους φορείς του δημόσιου τομέα. Επίσης, μπορεί να συγκροτεί μεικτές ομάδες εργασίας από πράκτορες της ΕΥΠ και υπαλλήλους των υπηρεσιών και πάνω απ’ όλα να ορίζει και πράκτορες ως συνδέσμους – τοποτηρητές της ΕΥΠ σε κάθε φορέα!!! 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην ουσία ομολογούν πως μπροστά στα μέτρα και την επίθεση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, θέλουν να μας στερήσουν όλα τα όπλα!

  • Χτυπάει παραπέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού προβλέπει εξαιρέσεις από αυτές.

 Με πρόσχημα την «οικονομική κατάσταση», ανοίγουν την κερκόπορτα για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, για την παραπέρα κατρακύλα όλων των μισθών στο όριο του κατώτερου. 

Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση με επίκληση του πορίσματος της «Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Την ίδια στιγμή, με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουν νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

  • Ιδιωτικοποιούν τη διαδικασία ελέγχου μιας επιχείρησης που θέλει να αποκτήσει άδεια.
  • Απλουστεύουν τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σε σημείο που πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών. 
  • Προβλέπεται η προκαταβολή των κρατικών ενισχύσεων στους ομίλους, με την ολοκλήρωση του 50% των «επενδυτικών» σχεδίων.
  • Θα τιμωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοι της υπηρεσίας σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Μάλιστα, η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται, είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών!

Αυτή είναι η «ανάπτυξη για όλους», η «κανονικότητα» που θέλουν να επαναφέρουν στην αγορά εργασίας! Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους με τα ψίχουλα και παράλληλα φιμωμένους, χωρίς δικαιώματα!

Με συνεργάτες τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, προχωρούν στο χτύπημα του πιο δυνατού μας όπλου, της απεργίας.

Δεν είναι τυχαίο που αυτή η μαφιόζικη ομάδα πρώτη έτρεξε να δηλώσει τη συμφωνία της για το νέο νομοσχέδιο, πέρα από το να χύσει ξανά το δηλητήριο, να συκοφαντήσει, να ρίξει λάσπη στο ΠΑΜΕ, στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες που αντιστέκονται και οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων ενάντια στη αντιλαϊκή πολιτική.

Αφού δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την οργάνωση της απεργιακής απάντησης, επιχειρησαν ξεδιάντροπα να την ακυρώσουν, να διασπάσουν το απεργιακό μέτωπο, να σπείρουν σύγχυση στους εργαζόμενους.

Ξεκίνησαν με ένα όργιο εκβιασμών και απειλών σε συνδικαλιστές των παρατάξεων τους για να ακυρωθούν οι ήδη ψηφισμένες αποφάσεις. Αφού η προσπάθεια τους αυτή έπεσε στο κενό, συνέχισαν ρίχνοντας άλλη ημερομηνία για απεργία στις 25 του Σεπτέμβρη, δηλαδή μια μέρα μετά από την απεργία που είχαν αποφασίσει ομόφωνα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα! Αυτό επιχειρήθηκε και στη συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΚΒ. Ξεκίνησαν, βάζοντας διασπαστική ημερομηνία στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ στη νέα χτεσινή συνεδρίαση, πήραν πίσω και αυτή την ημερομηνία. Ούτε καν τα προσχήματα δεν κρατάνε, πλέον, έριξαν τις μάσκες τους! Στέλνουν τους εργαζόμενους της περιοχής για δουλειά κανονικά, βάζοντάς τους απέναντι σε όλους τους εργαζομένους όλης της Ελλάδας!

Είχαν το θράσος μάλιστα να παρουσιάζονται ως αγωνιστές, προτείνοντας «κλιμάκωση» τον Οκτώβρη, ποιοι, εκείνοι που έκαναν τα πάντα για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου αυτές τις μέρες στο Βόλο! Εκείνοι που έδωσαν μαθήματα απεργοσπασίας, παίζανε με τις ημερομηνίες, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν σύγχυση, μπέρδεμα, αποπροσανατολισμό στους εργαζόμενους.

Μπορούν όλοι εύκολα να αντιληφθούν ότι το βασικό τους θέμα δεν είναι οι ημερομηνίες και το πότε θα γίνει απεργία. Με φανερά πλέον ανταλλάγματα με το υπουργείο εργασίας, ανοιχτά και ξεδιάντροπα παίζουν το ρόλο τους, στην υπηρεσία της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.

Κάτω από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και κάθε τίμιος συνδικαλιστής να πάρει θέση. Γιατί απ΄ την μία στέκονται οι δυνάμεις που δίνουν μάχη για την οργάνωση των αγώνων, για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων και από την άλλη οι δυνάμεις που σε διατεταγμένη υπηρεσία από κυβερνήσεις και εργοδότες, έναντι προφανώς ανταλλαγμάτων, κάνουν ότι μπορούν για να χτυπήσουν τους αγώνες, για να υποτάξουν τα συνδικάτα στα συμφέροντα του κεφαλαίου.  Κανένας εργαζόμενος, ανεξάρτητα τι στήριζε μέχρι τώρα, ανεξάρτητα τι πιστεύει, δεν πρέπει να τους ακολουθήσει στη βρωμιά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους πετάξουν έξω από τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα, να καθαρίσουν τη βρωμιά. Είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Είναι καθαρό ότι η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, όχι μόνο δε λύνει, αλλά είναι και η βασική αιτία που γεννά, όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, συνολικά του λαού μας.

Είναι η αιτία που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που οδηγεί στο μαζικό θάνατο τους λαούς που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών. Ανάμεσα σε τέτοιους κινδύνους βάζει τη χώρα η κυβέρνηση με τη νέα “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” με τις ΗΠΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η συμφωνία μετατρέπει ολοένα και περισσότερο τη χώρα σε πραγματικό πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της περιοχής, γίνεται μαγνήτης επίθεσης σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης για τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των εμπορικών δρόμων.

Είναι καθαρό ότι αυτή ανάπτυξη προϋποθέτει, να δέσουν τα σωματεία στο άρμα του λεγόμενου κοινωνικού εταιρισμού, τα σωματεία να υιοθετήσουν τη γραμμή του συμβιβασμού, της συναίνεσης σε αυτή τη πολιτική συνολικά.

Αυτό που τους ενοχλεί, αυτό που τους φρενάρει εδώ και χρόνια είναι τα ζωντανά σωματεία που έχουν λειτουργία, που έχουν δράση και συγκρούονται με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Σε πολλές περιπτώσεις, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν, πάλεψαν ενωμένοι, κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας, εμποδίστηκε η εφαρμογή των αντιδραστικών, αντεργατικών νόμων, οι αλλαγές συμβάσεων, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών.

Από το γεγονός ότι σήμερα, σε περίοδο ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, Έλληνες και μετανάστες, καλούνται να χάσουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα, που δυσκολεύουν όλο και περισσότερο οι όροι για την επιβίωση τους, επιβεβαιώνεται το εξής:

Ότι η λογική της συναίνεσης, της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Η γραμμή της υποταγής στο ρεαλισμό της εκμετάλλευσης, της στήριξης της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε όλο και περισσότερες ήττες, το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα.

Για αυτό είναι ολοφάνερη πλέον η προσπάθεια τους να χτυπήσουν την κατεύθυνση για σύγκρουση με τη πολιτική των μονοπωλίων, τη γραμμή της ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, της συμμαχίας με τους αυτοπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες.

Ξέρουν ότι αυτή η γραμμή είναι η αποτελεσματική για τους εργαζόμενους. Γιατί είναι η γραμμή που έχει ως προοπτική την ανατροπή της εξουσίας τους. Για αυτό το λόγο πολεμούν με κάθε μέσο τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Ξέρουν, ότι αυτή είναι η γραμμή που μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μεγάλες και σημαντικές νίκες.

Για τα σωματεία των εργαζομένων, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί κόκκινη γραμμή!

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τους εργαζόμενους. Όσοι το προσπάθησαν, ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις, δεν κατάφεραν να τις σταματήσουν. 

Σήμερα αποτελεί μονόδρομο, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή, να δώσει τη μάχη ώστε τα σχέδια των καπιταλιστών και του κράτους τους να μείνουν στα χαρτιά. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προσπάθεια για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στα σωματεία. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις, οι συνελεύσεις, η συλλογική δράση! Αυτά είναι τα όπλα μας και δεν τα παραδίδουμε.

Όλοι στη μάχη! Συνεχίζουμε!

error: Content is protected !!