Τουρκία, η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους

1569401542 196 image
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, 11:38

728X100

Παρά τις αδύναμες αποδείξεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες, η προχτεσινή ήταν άλλη μία σκοτεινή ημέρα στο δικαστήριο για πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους.

Πολλοί δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και είτε καταδικάστηκαν,  είτε τους αρνήθηκαν την απαλλαγή από διάφορες  κατηγορίες για τρομοκρατία, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Τουρκία διατηρεί τον τίτλο της ως η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο για τρίτη συνεχή χρονιά.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δικαστήριο διέταξε να φυλακισθούν τρεις εξέχοντες δημοσιογράφοι σε ισόβια, προκαλώντας φόβους ότι και άλλοι που βρίσκονται προφυλακισμένοι για το έργο τους μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρές ποινές.

Για παράδειγμα, ο Ziya Ataman, ρεπόρτερ για το φιλοκουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  DIHA, καταδικάσθηκε σε 14 χρόνια και δύο μήνες για υποτιθέμενη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, (πρόκειται στην περίπτωση αυτή για το παράνομα Κουρδικό Εργατικό Κόμμα -PKK).

Συμπεριλαμβανομένης της μακράς περιόδου προφυλάκισης, ο Αταμάν έχει ήδη περάσει τρία χρόνια σε φυλακή μέγιστης ασφαλείας στη νοτιοανατολική πόλη Βαν, καθώς η υγεία του επιδεινώνεται σταθερά, δήλωσε ο δικηγόρος του Zelal Dogan στην ιστοσελίδα Al-Monitor.

Η υπόθεση ταιριάζει με ένα πρότυπο δίωξης που χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει πολυάριθμους κυρίως Κούρδους   δημοσιογράφους που εργάζονται σε Μέσα που υποστηρίζουν τον αγώνα των Κούρδων για τα γλωσσικά και πολιτικά δικαιώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις με το ΡΚΚ.

Ο Αταμάν συνελήφθη με την υπόνοια συμμετοχής σε επίθεση με βόμβες εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος των αντάρτικων του PKK στο δήμο Beytusebap το 2015.

Η εισαγγελία βασίστηκε σε μαρτυρία που δόθηκε από μάρτυρα που προσδιορίστηκε στο δικαστήριο αποκλειστικά με τα αρχικά του «για λόγους ασφαλείας».

Η Frederike Geerdink είναι ολλανδέζα ανεξάρτητη δημοσιογράφος που πέρασε ένα χρόνο ενσωματωμένη στο ΡΚΚ στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν και συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η φωτιά αυτή δεν πεθαίνει ποτέ: Ένα χρόνο μέσα στο ΡΚΚ».

Υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους μαχητές που γνώρισε όντως κρατούσαν σημειώσεις σε ημερολόγια.

«Ένας από αυτούς μου είπε ότι είχε γράψει για μένα στο ημερολόγιό του, οπότε είναι λογικό οι άλλοι που συναντήθηκαν με την Ataman κατά την άσκηση των επαγγελματικών της καθηκόντων ως δημοσιογράφου να είχαν  συναντηθεί  μαζί της και Τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο δικαστής που διέταξαν τη σύλληψη της Αταμάν βασίσθηκαν στο επιχείρημα ότι είχαν διασυνδέσεις με τον Fethullah Gulen, τον Τούρκο  ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος  στην Πενσιλβάνια, κατηγορούμενος για σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, εναντίον του Τάγιπ Ερντογάν.

Το DIHA συγκαταλεγόταν στα περισσότερα από 130 μέσα μαζικής ενημέρωσης που απαγορεύτηκαν μετά το πραξικόπημα. Νομική ομάδα θα προσβάλει την καταδίκη του Αταμάν σε ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο πριν το παραπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν χρειαστεί.

Μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια επίδειξης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στην κεντρική Κωνσταντινούπολη στις 3 Μαΐου 2017. Η πλακέτα αναφέρει: «Αρκετά!»

Σε ξεχωριστή υπόθεση που διαδραματίσθηκε στην κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακίρ, τοπικό δικαστήριο αποφάσισε να κρατήσει την δημοσιογράφο Kibriye Evren πίσω από τα σίδερα.

Η δημοσιογράφος εργαζόταν για το κουρδικό ινστιτούτο ειδήσεων Jin, που παρέμεινε κλειστό μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος και όπως ο Ataman κατηγορείται για ένταξη στο PKK.

Συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εισαγγελείς ζητούν να παραμείνει φυλακισμένη για 20 χρόνια.

Οι δικηγόροι της Έβρεν λένε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Έβρεν περιλαμβάνουν θέσεις κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και μια φωτογραφία της συμμετοχής της σε πικνίκ που υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι πήρε μέρος σε αντάρτικη εκπαίδευση. Η μαρτυρία μυστικών μαρτύρων ελήφθη επίσης υπόψη.

Στις 9 Οκτωβρίου, την ημέρα που συνελήφθη, η αστυνομία εισέβαλε το σπίτι της Έβρεν, καταστρέφοντας την πόρτα. Την έδεσαν στο ρίχνοντάς την στο έδαφος, και κατόπιν την έψαξαν.

Απολογούμενη στην έβδομη ακρόασή της, η Έβρεν δήλωσε: «Ο Τύπος συνδέεται με αυτή τη δίκη. Εάν ο Τύπος είναι συνδεδεμένος, η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει».  Η δίκη της θα συνεχιστεί στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Σύνδεσμος Μέσων και Νομικών Μελετών, (Media and Law Studies) μη κερδοσκοπικός όμιλος που παρέχει υπηρεσίες δωρεάν σε φυλακισμένους δημοσιογράφους και παρακολουθεί τις υποθέσεις τους, μοιράστηκε πληροφορίες στο Twitter για 12 άλλους Τούρκους δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν επίσης προχθές  σε δικαστήρια σε όλη τη χώρα.

Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της ότι 74 Τούρκοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε συνολικά 256 χρόνια κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018  και τουλάχιστον 126 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.

 

Πληροφορίες από www.al-monitor.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!