ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος στο TheNewspaper.gr: «Η Μαγνησία μπορεί να είναι πρωτοπόρα στον τομέα των φαρμακευτικών βοτάνων»

70754624 531964810944852 2071787409208508416 n
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

 

Ο Βολιώτης Δημήτρης Ηλιόπουλος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νέου επιστήμονα που διέπρεψε και διαπρέπει στο εξωτερικό. Σεμνός, προσηνής και εξαιρετικά επιτυχημένος, έχει διανύσει μια εντυπωσιακή επιστημονική πορεία που προδιαγράφει ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον.

Ο Δρ. Ηλιόπουλος ξεκίνησε από το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στον τομέα της γενετικής του ανθρώπου και κατόρθωσε να ξεχωρίσει και να φτάσει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμιου του κόσμου. Η ποιότητα του ερευνητικού του έργου τον οδήγησε μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά σε ηλικία μόλις 30 χρονών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, όπου εξελέγη επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας και στο αντικαρκινικό κέντρο Dana-Farber στη Βοστώνη. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCLA Διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, ενώ κατέχει πτυχία στα χρηματοοικονομικά από το πανεπιστήμιο του Stanford και στην τεχνητή νοημοσύνη από το MIT.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος που υπηρετεί την επιστήμη με αγάπη, υπευθυνότητα και αφοσίωση, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι έρευνες του για τον καρκίνο διάφορων μορφών είναι αξιοσημείωτες και βραβευμένες. Οι έρευνες του έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον σπουδαίων επιστημόνων όπως του διάσημου επιστήμονα, James Watson, του Νομπελίστα που ανακάλυψε την διπλή έλικα του DNA, αλλά και πολιτικών της διεθνούς πολιτικής σκηνής όπως της Hillary Clinton. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει λάβει ήδη σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις, αποτελώντας ένα νέο πολυβραβευμένο ερευνητή. Συγκεκριμένα, έχει βραβευτεί από το Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση και την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία για τις πρωτοποριακές του μεθόδους πάνω στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Αν και Έλληνας του εξωτερικού διατηρεί στενές σχέσεις με την πόλη που μεγάλωσε, το Βόλο. Διατελεί Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», ενώ κάθε χρόνο απονέμει το βραβείο «Μαρία Ζουπανιώτη», μια πρωτοβουλία του ίδιου, στον πρώτο εισαχθέντα από όλη τη Μαγνησία σε Ιατρική Σχολή συνοδευόμενο με χρηματικό ποσό, αλλά και τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην Ελλάδα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική. Επιπλέον, έχει αναπτύξει συνεργασία με το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, προωθώντας και στηρίζοντας ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου.

Ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο «The Newspaper.gr» για το πώς αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φαρμάκου ιδρύοντας δυο φαρμακευτικές εταιρείες, για την ανάπτυξη του τομέα των φαρμακευτικών βοτάνων και τη δημιουργία νέων φαρμάκων από βότανα της Ελλάδας, για το όραμά του σχετικά με τη δημιουργία ενός βοτανολογικού – βιοτεχνολογικού πάρκου στη Μαγνησία, για το πώς θα μπορούσε η Μαγνησία να αποτελέσει πόλο ερευνητικής έλξης στον τομέα των φαρμακευτικών βοτάνων και ποια είναι τα οφέλη για την περιοχή μας με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Επιπλέον, αναφέρετε στα ελληνικά πανεπιστήμια, για το πως αυτά μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και πως θα μπορούσε η εκπαίδευση και η έρευνα να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και την οικονομία, ώστε να σταματήσει η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και τέλος αποκαλύπτει τα σημερινά ερευνητικά του ενδιαφέροντα.

 

Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Κίτσιου

 

 

Πως αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε ενεργά στον τομέα του φαρμάκου, ιδρύοντας δύο φαρμακευτικές εταιρείες τη μια με έδρα τις ΗΠΑ και την άλλη μάλιστα στην Ελλάδα; Τι σας ώθησε από τα εργαστήρια των μεγάλων Πανεπιστημίων όπου βρισκόσασταν ως καθηγητής, να μπείτε στην παραγωγική διαδικασία και στον επιχειρηματικό κλάδο;

 

Η ζωή μου τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια είναι μέσα στα εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, άρχισα την ακαδημαϊκή μου καριέρα ως επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο αντικαρκινικό κέντρο Dana-Farber στην Βοστώνη. Στην συνέχεια, ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της βιοϊατρικής επιστήμης, o Eli Broad, χρηματοδότησε την έρευνα μου για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn με την ίδρυση του κέντρου συστημικής βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCLA, στο οποίο ήμουν διευθυντής και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του UCLA. Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα σημαντικές ανακαλύψεις νέων φαρμάκων για διάφορες ασθένειες να μην προχωράνε στο επόμενο βήμα και να φτάνουν στους ασθενείς. Για αυτό το λόγο, αποφάσισα πριν από λίγα χρόνια να κάνω MBA (μάστερ στην διοίκηση επιχειρήσεων) και να σπουδάσω χρηματοοικονομικά στο UCLA και στο Stanford και να μάθω περισσότερα για τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων και φαρμακευτικών εταιριών. Έτσι πρόσφατα, ίδρυσα την φαρμακευτική εταιρία AthosTherapeutics με έδρα το Λος Άντζελες στις ΗΠΑ, η οποία θα αναπτύξει ένα νέο φάρμακο πέρα από το ερευνητικό επίπεδο και θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα σε κλινικές δομικές. Επίσης, ίδρυσα και την φαρμακευτική εταιρία AtticaSciences στην Αθήνα, μαζί με τον συνεργάτη μου, τον Δημήτρη Αναγνώστου, επιχειρηματία με μεγάλη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με σκοπό να αναπτύξουμε τον τομέα των φαρμακευτικών βοτάνων και να δημιουργήσουμε καινούρια φάρμακα προερχόμενα από φυτά της Ελλάδος.

 

Στην ομιλία που κάνατε πριν λίγο καιρό στην πολυπληθή εκδήλωση του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», όπου διατελείτε και Αντιπρόεδρος, σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων από την αρχαιότητα έως σήμερα, ξεδιπλώσατε το όραμά σας για τη δημιουργία ενός βοτανολογικού – βιοτεχνολογικού πάρκου στη Μαγνησία. Θα θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτή σας την πρωτοβουλία;

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές συζητήσεις, εκδηλώσεις και αναφορές στον τοπικό τύπο, για τα φυτά και βότανα του Πηλίου, τα εκχυλίσματα απο αυτά τα βότανα και τις πιθανές φαρμακευτικές τους δράσεις. Έτσι φέτος αποφασίσαμε μαζί με τον Νίκο τον Πράντζο, πρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων και εξαίρετο επιστήμονα στην Γαλλία, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του κοινού, όπως η κ. Σοφία Ζαφραντζά και ο κ. Πασχάλης Δήμου, να διοργανώσουμε μια εκδήλωση για τα φαρμακευτικά βότανα της Μαγνησίας. Όπως αναφέρετε, η εκδήλωση, ήτανε επιτυχημένη και παρόλο που είχε διάρκεια σχεδόν 2 ωρών, ο κόσμος κάθισε προσηλωμένος μέχρι το τέλος, που σημαίνει ότι το θέμα αυτό ενδιαφέρει τους κατοίκους της Μαγνησίας. Σκοπός της ομιλίας μου δεν είναι μόνο η αναφορά καινούριων επιστημονικών αποτελεσμάτων που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φάρμακα προερχόμενα από φαρμακευτικά βότανα της Μαγνησίας αλλά επίσης να δούμε πως μπορούν να συνεργαστούν διάφοροι τοπικοί φορείς ώστε να δημιουργήσουμε ένα βοτανολογικό-βιοτεχνολογικό πάρκο στον Βόλο. Το πάρκο αυτό αποτελείται από ένα βοτανολογικό μουσείο και έκθεση, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα

να δει και να μάθει πληροφορίες για τις ιδιότητες και την ιστορία του κάθε βοτάνου σε σχέση με την αρχαιότητα και την μυθολογία. Ένα τέτοιο μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο που θα επισκεφτούν την περιοχή μας. Επίσης, το πάρκο αυτό θα έχει και εργαστήρια για την παραγωγή και τυποποίηση βοτάνων και των εκχυλισμάτων τους, με σκοπό την εξαγωγή τους στο εξωτερικό και επίσης εργαστήρια για την απομόνωση χημικών ουσιών από τα βότανα με σκοπό την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα και για τον καρκίνο.

Πρέπει να δούμε το βοτανολογικό-βιοτεχνολογικό πάρκο ως ένα πυλώνα ανάπτυξης για την Μαγνησία σε πολλαπλά επίπεδα. Στον τουρισμό, με την δημιουργία της βοτανολογικής έκθεσης, στο εμπόριο με την εμπορική εκμετάλλευση και εξαγωγή των φαρμακευτικών βοτάνων και των εκχυλισμάτων τους σε όλο τον κόσμο και στην επιστήμη, με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για διάφορες ασθένειες. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της ιδέας του βοτανολογικού-βιοτεχνολογικού πάρκου είναι η ανάπτυξη ενός τοπογραφικού σχεδίου για την δημιουργία του βοτανολογικού μουσείου/εκθεσιακού χώρου σε περιοχή όπου θα έχουν εύκολη πρόσβαση οι τουρίστες που θα έρχονται στον Βόλο είτε μέσω του λιμανιού είτε μέσω του αεροδρομίου στην Νέα Αγχίαλο και σε κοντινή απόσταση από το άλλο νέο μουσείο στην περιοχής μας για την Αργώ. Προϊόντα και σουβενίρ θα είναι διαθέσιμα και μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του μουσείου. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές με το Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και διάφορους τοπικούς φορείς ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

 

 

Πιστεύετε ότι η Μαγνησία θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο ερευνητικής έλξης στον τομέα των φαρμακευτικών βοτάνων; Τι οφέλη θα μπορούσε να έχει για την περιοχή μας η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας;

 

Η Μαγνησία μπορεί να είναι πρωτοπόρα στον τομέα των φαρμακευτικών βοτάνων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, υπήρχε ένα άρθρο στους NewYorkTimes, που είχε ως τίτλο «Τα βότανα της Ελλάδος μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτική λύση για πολλές ασθένειες;». Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι βότανα και φυτά της Ελλάδος έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, όμως δεν έχει γίνει επιστημονική έρευνα ώστε να βρούμε ποιες είναι οι χημικές ενώσεις που έχουν αυτές τις ιδιότητες; Ένα εκχύλισμα βοτάνου περιέχει παρά πολλά συστατικά και χημικές ενώσεις. Με την βοήθεια εργαστηρίων φαρμακευτικής χημείας μπορούμε να απομονώσουμε τις χημικές ενώσεις αυτές και να δούμε αν έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική η και αντικαρκινική δράση. Όλα αυτά τα βήματα και πειράματα μπορούν να γίνουν στην Μαγνησία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και άλλους επιστημονικούς φορείς. Τα οφέλη για την Μαγνησία θα είναι πολλαπλά σε οικονομικό επίπεδο αλλά κυρίως από το γεγονός ότι θα προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πόσο χαρούμενοι και περήφανοι θα είμαστε όλοι μας αν ένα νέο φάρμακο προέλθει από βότανα της Μαγνησίας;

 

Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και πως θα μπορούσε η εκπαίδευση και η έρευνα να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και την οικονομία, ώστε να σταματήσει η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;

 

Είμαι αισιόδοξος ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Για να γίνει αυτό χρειάζονται σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα από την κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας και Ανάπτυξης. Πρώτον πρέπει να επανέλθει η αξιοκρατία στα πανεπιστήμια και να θεσπιστούν μοντέρνοι τρόποι εκλογής νέων μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια. Ο υποψήφιος νέος καθηγητής πρέπει να μην κρίνεται μόνο για τον βιογραφικό του και τις επιτυχίες του στο παρελθόν, αλλά να καλείτε να αναπτύξει το πλάνο δράσης του και το ερευνητικό του σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, που διάβασα πρόσφατα σε ΜΜΕ, σχετικά με την πιθανή δημιουργία θέσεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για εξέχοντες Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού, να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης, όπως αναφέρατε, πρέπει σε κάποιο βαθμό η έρευνα να σχετίζεται με την αγορά εργασίας. Υπάρχουν επιστήμες, όπως είναι η φιλοσοφία, που δεν σχετίζονται άμεσα με την αγορά εργασίας, όμως συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πνεύματος και της κοινωνίας μας. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει την μεγαλύτερη σχολή φιλοσοφίας στον κόσμο, όπου φοιτητές από όλον τον κόσμο θα έρχονταν να σπουδάσουν. Επίσης κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπως υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, με συγκεκριμένα κριτήρια και σχεδιασμό, που θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές. Πολλές φορές μιλάμε στην Ελλάδα για το γνωστό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και για το υψηλό του επίπεδο έρευνας και επιστήμης. Πόσοι γνωρίζουν ότι το Χάρβαρντ είναι ιδιωτικό και δεν είναι δημόσιο πανεπιστήμιο; Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρξει μικρότερη φορολογία σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επίσης εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ώστε σε διάστημα 1-2 εβδομάδων να μπορεί να ιδρυθεί και να αρχίσει να λειτουργεί μια καινούρια εταιρία.  Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

 

Που εστιάζεται το ερευνητικό σας ενδιαφέρον αυτή την περίοδο;

 

To ερευνητικό μου ενδιαφέρον, μέσω της AtticaSciences, εστιάζεται στην ανεύρεση νέων χημικών ουσιών που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέων φάρμακων. Σε συνεργασία με το εργαστήριο του καθηγητή φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, δρ. Λέανδρου Σκαλτσούνη, και του καθηγητή βιοχημείας και βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δρ. Δημήτρη Κουρέτα, μελετάμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες χημικών ενώσεων που υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με σκοπό την εξεύρεση μιας ουσίας που θα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση σε κυτταρικά συστήματα αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με τις μελέτες μας.

 

error: Content is protected !!