ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ. Λεβέντης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

108924122 hi056738070

Στο ντόμινο της Thomas Cook αναφέρεται με παρέμβασή του ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης, ο οποίος κάνει μια σύντομη απεικόνιση της κατάστασης:

KEN 728X100

“Η χρεοκοπία της Thomas Cook θα μπορούσε να έχει τίτλο «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Δύο ημέρες μετά το «κανόνι» του βρετανικού ομίλου Thomas Cook, σειρά έχουν τώρα οι θυγατρικές.
Η άνοδος των αεροπορικών εταιρειών φθηνού κόστους και εταιρειών όπως η Airbnb, που άλλαξαν το τοπίο στη τουριστική βιομηχανία, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της λίρας στερλίνας και το ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι του 2018 οδήγησαν στον «θάνατο» της εταιρείας, που είχε μία ακόμη σχεδόν θανάσιμη εμπειρία το 2011.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφήσει την εταιρεία να πτωχεύσει, αν και τώρα η κυβέρνηση θα επωμιστεί το κόστος του επαναπατρισμού των παραθεριστών.
Μετά την κατάρρευση της αεροπορικής εταιρείας τσάρτερ Monarch το 2017, ο επαναπατρισμός περίπου 80.000 Βρετανών είχε κοστίσει στους φορολογουμένους 50 εκατ. λίρες στερλίνε

Η Thomas Cook GmbH, γερμανική μονάδα του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης, με στόχο όπως υποστηρίζει να προστατεύσει τα brand και τις δραστηριότητές της από την κατάρρευση της μητρικής Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στη γερμανική θυγατρική τουριστική επιχείρηση,με με Δάνειο-γέφυρα στην αεροπορική Condor άνειο – «γέφυρα» ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ θα εγγυηθούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Εσσης για την αεροπορική εταιρία Condor, τη γερμανική θυγατρική της Thomas Cook, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και η ίδια η εταιρεία.
Ο γερμανικός αερομεταφορέας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρος, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του, παρά τη χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρίας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας του.
«Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους, αλλά και ότι 240.000 Γερμανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα από τις διακοπές τους.
Η απόφαση για την βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Χθες λοιπόν διεσώθη ο Κόνδορας δηλαδή η αεροπορική εταιρία, θυγατρική της Lufthansa αλλά η Γερμανική Thomas Cook δεν τα κατάφερε.

Χρεοκοπία ανακοίνωσε και η μονάδα της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Neckermann Polska , όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται τοπικές Αρχές.

Το μόνο κομμάτι που σώθηκε η δεν εχει ακόμη ανακοινωθεί κατι σχετικό, είναι το Τσέχικο, το Ούγγρικο, το Σκανδιναβικό του Thomas Cook εκτός αν υπάρχουν άλλες εκπλήξεις τις επόμενες ώρες.”

error: Content is protected !!