Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε Βόλο και Στεφανοβίκειο

CF83CF85CF83CF80CEB5CEB9CF81CF89CF83CEB7 CF83CEB1CEBCCEBFCF85 864x400 c 2
stergiou
fotou
728x110 3

Για την επέκταση της λειτουργίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο και στη Λάρισα, στο πλαίσιο της νέας «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και τη θέση της δημοτικής αρχής Βόλου, η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Απόστολο Ριζόπουλο, έθεσε το παρακάτω ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο:

728X100 3

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, τις επόμενες ημέρες – αρχές Οκτώβρη, σε συνεννόηση και στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να υπογράψει με τον ΥΠΕΞ Πομπέο των ΗΠΑ, που θα επισκεφτεί τη χώρα μας, την χρονική επέκταση και ενίσχυση του περιεχομένου της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ».

Η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ» είχε υπογραφεί αρχικά τον Ιούλη του 1990, ανανεώνονταν σε ετήσια βάση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και δίνει επικυριαρχία στις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας. Με την ανανέωσή της σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας μαζί με την Σούδα, την 110 Π.Μ της Λάρισας για τα DRONES MQ 9, το στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο με τα ελικόπτερα Apache και Black Hawk, το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο για εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών, την Αλεξανδρούπολη και την αεροπορική βάση στον Άραξο για υποδοχή πυρηνικών όπλων. 

Η Συμφωνία αυτή μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει πανελλαδικά ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις. Επιφέρει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, θα συμπαρασύρει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις Αμερικανονατοικές δολοφονικές αποστολές, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς, από την μονιμοποίηση της λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων. 

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των “κρατών ανάσχεσης”, μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Θυμίζουμε ότι με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκαν η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Η βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Τα DRONES που σταθμεύουν στην 110 Π.Μ της Λάρισας, επιχειρούν από την Κριμαία μέχρι την Β. Αφρική για λογαριασμό των Αμερικανονατοικών συμφερόντων, όπως αντίστοιχα και τα αμερικανικά ελικόπτερα Apache και Black Hawk από το Στεφανοβίκειο.

Ο λαός μας γνωρίζει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα και την πείρα των τελευταίων χρόνων, ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Αντίθετα επιδιώκουν  την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.   

Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και οι υψηλού επιπέδου σχέσεις με τις ΗΠΑ, η συμμετοχή της χώρας μας με 4 δις ευρώ ετησίως στο Νατοϊκό προϋπολογισμό, δεν αποτρέπουν την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά την ενθαρρύνουν και οδηγούν στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βαριές συνέπειες για το λαό μας και άλλους λαούς. 

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

Πώς τοποθετείται στα παραπάνω και στην αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση κατά της επικίνδυνης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, που μετατρέπουν και την περιοχή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε δολοφονικό ορμητήριο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα σε «μαγνήτη» επιθέσεων βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

Ντακούμης Βασίλης

Ριζόπουλος Απόστολος

Τσαλούχας Θεόδωρος

error: Content is protected !!