Στη Συρία ο Πούτιν νίκησε και η Δύση έχασε

2740398
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, 16:22

728X100

Στη Συρία, μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μετατράπηκαν σε πρόσφυγες. Ο πόλεμος άγγιξε την κάθε οικογένεια και δεν προκάλεσε πλήγμα μόνο στην Συρία, αλλά και στον δυτικό κόσμο, στα ιδανικά του και τις αξίες του. Κύριος νικητής στον πόλεμο αυτό βγήκε η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στην Συρία και νυν ειδικού συμβούλου στο Ινστιτούτο Montaigne Μισέλ Ντικλό, ο οποίος αναφέρεται στον πόλεμο αυτό, στο βιβλίο του “Η Μακρά συριακή νύχτα” (La longue nuit syrienne) που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η διένεξη στην Συρία, την οποία η Δύση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσε δευτερευούσης σημασίας, προκάλεσε την έξαρση του λαϊκισμού στην Ευρώπη και την αναδιάταξη των δυνάμεων στην Μέση Ανατολή.

“Σ’ αυτή τη φάση η ήττα της Ευρώπης στη Συρία είναι προφανής. Οι Ευρωπαίοι σχεδόν δεν υπάρχουν στην περιοχή, οι Αμερικανοί ονειρεύονται να φύγουν και ο Πούτιν κρατάει στα χέρια του το μέλλον της διένεξης μαζί με τον Ερντογάν, τον Νετανιάχου και το Ιράν”, λέει ο Ντικλό.

Παράλληλα, ο Γάλλος διπλωμάτης με αφορμή την εξέλιξη αυτή επισημαίνει ότι η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να μελετήσουν τα λάθη τους και να απαλλαγούν από τις συνέπειες “του συριακού γεωπολιτικού Τσερνόμπιλ”, όπως είχε χαρακτηρίσει τα όσα συνέβαιναν στην Συρία ο πρώην αρχηγός της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.

Το κύριο μάθημα του συριακού πολέμου, κατά την άποψη του Ντικλό, συνίσταται στο ότι μια στιγμή αδυναμίας, δηλαδή απροθυμίας να εμπλακεί την κατάλληλη στιγμή στην συριακή κρίση, η Ευρώπη αναγκάστηκε να την πληρώσει με το παραπάνω. Ο δυτικός κόσμος έκανε λάθος, όταν θεωρούσε ότι είχε να κάνει με μια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία δεν τον αφορά. Από εσωτερική κρίση μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε περιφερειακή και εν συνεχεία σε παγκόσμια, τις συνέπειες της οποίας πρέπει να πληρώσει με το παραπάνω η ίδια η Ευρώπη, θεωρεί ο Μισέλ Ντικλό, ο οποίος υπηρέτησε ως διπλωμάτης στην Μόσχα, την Ουάσιγκτον και στην Δαμασκό από το 2006-2009.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, 16:22

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!