Γ. Σούρλας: Διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

sourlas
milonas 728x120

 

“Η διάκριση εκτελεστικής – νομοθετικής εξουσίας δεν επιτυγχάνεται  με το να μην βρίσκονται στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής Υπουργοί, όπως χθες στη  συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η ενέργεια αυτή έχει μόνο συμβολικό – τυπικό χαρακτήρα” αναφέρει σε τοποθέτησή του ο π. υπουργός Γιώργος Σούρλας.

Και συνεχίζει:

Άλλωστε πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών, όταν, πέρα από τις διακριτές θέσεις που κατέχουν στα έδρανα του κοινοβουλίου, οι υπουργοί  με τη βουλευτική τους ιδιότητα συμμετέχουν σε κάθε ψηφοφορία. Επομένως, συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο και η νομοθετική και η  εκτελεστική εξουσία.

Για να αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση η διάκριση των εξουσιών, που το Σύνταγμα σαφώς ορίζει, πρέπει  οι Υπουργοί  να μην έχουν ταυτόχρονα και τη βουλευτική ιδιότητα. Κοινοβουλευτική πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες.

Είναι ώρα να καταστεί επιτέλους ουσιαστικά διακριτός ο ρόλος της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, απαραίτητη προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

error: Content is protected !!