Θεματικός μήνας στη Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου – Αφιέρωμα στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο

71757698 2442982712445608 9084726858997563392 n
milonas 728x120

 

Τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Μιας σκληρής κοινωνικής και πολεμικής αναμέτρησης που σφράγισε τις πολικές και κοινωνικές διεργασίες της δεκαετείς του 40 και αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή που καθόριζε και εν μέρη καθορίζει σημαντικές πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής μέχρι σήμερα. 

Τι ήταν; Ποιος τον προκάλεσε; Ποια ήταν τα σχέδια και τα κίνητρα των αντιμαχόμενων παρατάξεων; Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του; Οι εσωτερικοί ή οι εξωτερικοί αντίπαλοι; Ανοιχτά ερωτήματα μέχρι σήμερα με ποικίλες και πολυδιάστατες απαντήσεις. 

Η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Από την πλευρά μας αντιμετωπίζουμε το μεγάλο λαϊκό κίνημα της δεκαετίας του 40 ως μια τάση χειραφέτησης από τα δεσμά του καπιταλισμού εκείνης της εποχής. Μια πραγματική κίνηση να ζήσει η εργαζόμενη πλειοψηφία με άλλο τρόπο σπάζοντας τα τυραννικά δεσμά που της επιβαλλόταν με διάφορους τρόπους. Από αυτή την άποψη ο εμφύλιος ήταν μέρος αυτής της κίνησης. Κομμάτι μιας ταξικής αναμέτρησης που ωρίμαζε ακόμα από τα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής.   

Η επικαιρότητα της συζήτησής του έχει να κάνει καταρχάς με το βαθύ ρήγμα που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία. Είναι όμως και πεδίο ιδεολογικής και ιστορικής διαπάλης καθώς το σύνολό του αστικού μπλοκ επιχειρεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια να ξαναγράψει την ιστορία τις δεκαετίας του 40, τροφοδοτούμενο από τη βαθιά συντηρητική στροφή του σύγχρονού καπιταλισμού, αλλά και από τα λογής λογής φασιστικά ρεύματα που επανέρχονται στην επικαιρότητα ως εφεδρεία διάσωσης του συστήματος. Ο βασικότερος λόγος όμως που οι φορείς του κινήματος πρέπει να σκύψουν σε αυτή την κουβέντα είναι για να απαντήσουν στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Υπήρχε και πολύ περισσότερο υπάρχει επαναστατική διέξοδος στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα; Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε στρατηγοί που θα κρίνουν εκ των υστέρων την έκβαση του εμφυλίου, ούτε να φέρουμε στα σημερινά μέτρα εκείνη τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση, αλλά να βρούμε τις αναλογίες, τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες για να φτιάξουμε τη δική μας μεγάλη αφήγηση έξω από τους καπιταλιστικούς μονόδρομους.

           Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας διοργανώνει αφιέρωμα -θεματικό μήνα στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή του απαγορευμένου για χρόνια ντοκιμαντέρ του BBC “Greece: The hidden war”, που πραγματεύεται την εμπλοκή του ξένου παράγοντα στα γεγονότα που οδήγησαν από την αντίσταση στον εμφύλιο. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε 2 μέρη, το πρώτο την Πέμπτη 10/10 στις 20:00 στο χώρο της Λέσχης (Μεταμορφώσεως 19) και το δεύτερο την Τετάρτη 16/10 την ίδια ώρα.

Την Κυριακή 20/10 στις 19:00 στο χώρο της Λέσχης θα γίνει εκδήλωση με θέμα:  “70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου: ανιχνεύουμε την ιστορία των επαναστατικών στιγμών του τόπου μας, συζητάμε για τις επαναστατικές δυνατότητες της εποχής μας”. 

Ομιλητές θα είναι οι Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός ερευνητής, δημοσιογράφος(έχει γράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων: “Οι Προστάτες – Η Αληθινή Ιστορία της Αντίστασης”, “Η Ελλάδα Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους”, “Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα στις Ελληνο-αμερικανικές Σχέσεις”, “Ο Δεκέμβρης του ’44 και η Διεθνής Σημασία του” ), και Γιώργος Μιχαηλίδης διδάκτορας σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας.

Το πρόγραμμα συμπληρώνει το πάρτι αφιέρωμα στη διεθνή επαναστατική μουσική,  το Σάββατο 12/10 στις 22:30. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη, στα πλαίσια του αφιερώματος στον εμφύλιο θα υπάρχει στη λέσχη έκθεση σχετικού υλικού και φωτογραφιών, καθώς και έκθεση βιβλίου.

 

error: Content is protected !!