Τραγωδία στον Αλμυρό: Νέο πλαίσιο φέρνει στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από ερώτηση της Ζ. Μακρή

article1352.w l
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή ο Υπουργός  κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των υπαίθριων χώρων αναψυχής διορθώνοντας τις ασάφειες και τα νομικά κενά του μέχρι και σήμερα ισχύοντος νόμου.

KENT728X100 1

Με αφορμή την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής κα Ζέττα Μακρή το Υπουργείο απάντησε ως εξής: 

Τα ατυχήματα σε λούνα-παρκ και συναφείς ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα ανά τον κόσμο, με την εικόνα στην Ευρώπη, βάσει της στατιστικής, να είναι αισθητά καλύτερη, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όσον αφορά στη χώρα μας, τα δύο θλιβερά συμβάντα της τελευταίας 5ετίας, από τη μία μας συγκλονίζουν ως κοινωνία και από την άλλη οφείλουν να μας ενεργοποιήσουν ως οργανωμένη Πολιτεία στο μέγιστο βαθμό ώστε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη ζωή και ακεραιότητα, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά.

Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας το ασαφές υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των χώρων αναψυχής (Λούνα Πάρκ) γνωστοποίει την πρόθεσή του για να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα, και με βάση τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η ομάδα εργασίας αποφάσισε να συστήσει εξειδικευμένη υπο-ομάδα έργου, που θα αναλάβει την εκπόνηση τεχνικού κανονισμού ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των λούνα-παρκ. Η υπο-ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή της τεχνικούς εμπειρογνώμονες και θα βασισθεί τόσο στο προσφάτως εκδοθέν ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 18314/2019, όσο και στο προηγούμενο Πρότυπο 13814/2004 “Fairground and amusement park machinery and structures – safety”(περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση των πάρκων ψυχαγωγίας), όσο και στις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. 

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η υπο-ομάδα πρόκειται να εξετάσει και την πρόταση να καθιερωθούν τα εν λόγω πρότυπα ως υποχρεωτικά με συνέπεια να απαιτείται κατά την αδειοδότηση, ως δικαιολογητικό, πιστοποιητικό ελέγχου/πιστοποίησης της εγκατάστασης από διαπιστευμένο φορέα, βάσει του οποίου θα συνάγεται η συμμόρφωσή της με τα υποχρεωτικά πρότυπα που την αφορούν. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένας τεχνικός κανονισμός που θα απολήγει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς όμως αναίτια και υπέρμετρη γραφειοκρατική επιβάρυνση του επιχειρηματία. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ομάδας εργασίας, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 η τεχνική ομάδα έργου θα εκπονήσει τον Κανονισμό Ασφαλείας εγκατάστασης και λειτουργίας των Λούνα Παρκ. Το ίδιο διάστημα η βασική ομάδα εργασίας θα εργασθεί με στόχο τη διευθέτηση και των λοιπών θεμάτων που άπτονται της αδειοδότησης, με προεξάρχον αυτό της χωροθέτησης. Έπειτα ο Κανονισμός θα υποβληθεί στη διαδικασία κοινοποίησης στις άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/1535, με το χαρακτήρα του επείγοντος και ακολούθως θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου που θα ρυθμίζει την λειτουργία και τον έλεγχο της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

error: Content is protected !!