ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκουτιέρες: Η συμφιλίωση Αιθιοπίας – Ερυθραίας ελπίδα για την σταθερότητα στην περιοχή

2747887
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, 06:37

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του την Παρασκευή για τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ, πρωτεργάτη της συμφιλίωσης μεταξύ της χώρας του και της γειτονικής Ερυθραίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο τροφοδότησε ελπίδες «σταθερότητας» για όλη την περιοχή.

Η συμφωνία ειρήνης «δημιούργησε νέες ευκαιρίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και οι ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού Άχμεντ προσέφεραν ένα καταπληκτικό παράδειγμα στις χώρες της Αφρικής και αλλού που επιθυμούν να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις του παρελθόντος και να θέσουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του λαού τους», ανέφερε ο Γκουτιέρες σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι η βράβευση του Άχμεντ θα πρέπει να τον ενθαρρύνει να προχωρήσει σε «περισσότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής.

«Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει την κρίσιμης σημασίας εργασία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία έπειτα από δεκαετίες μεγάλης κλίμακας καταπίεσης», επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Ωστόσο το έργο του Άμπι Άχμεντ έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Από τον Απρίλιο του 2018 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Αιθιοπίας ο Άχμεντ «προχώρησε κυρίως στη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας», υπέγραψε «συμφωνία ειρήνευσης με τη γειτονική Ερυθραία προκειμένου να τερματιστεί μια εχθρική σχέση που διαρκούσε δύο δεκαετίες» και «βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του Σουδάν και της αντιπολίτευσης, βάζοντας τέλος σε μήνες διαδηλώσεων», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτό το βραβείο θα πρέπει να τον ωθήσει και να τον παρακινήσει να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούν να εξαλε


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, 06:37

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!