Μνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτών

pl5

Μνημόσυνο για τους 54 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Οκτωβρίου 1943 τελέστηκε στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Ο αντιδήμαρχος ΔΕ Πλατυκάμπου Χρήστος Χατζούλης στο μήνυμα του για το χρονικό ανέφερε τα παρακάτω: «Γυρίζουμε 76 χρόνια πίσω τέτοια μέρα 13 Οκτωβρίου, και θυμόμαστε με ευλάβεια την αντίσταση που προέβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός κατοχής. Τα αντίποινα των Γερμανών είχαν την ατυχία να την πληρώσουν και τα δικά μας χωριά η Γαλήνη και ο Πλατύκαμπος με την ομαδική εκτέλεση αθώων πατριωτών. Αυτή τους τη θυσία μνημονεύουμε σήμερα με ανάμεικτα συναισθήματα. Με συναισθήματα λύπης, θαυμασμού αλλά  και περηφάνιας. Συνδημότες μου, αγαπητοί προσκεκλημένοι, τέτοια μνημεία τιμής σε  εκτελεσθέντες πατριώτες  υπάρχουν πολλά, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δυστυχώς οι κάτοικοι της χώρας μας, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία  είχαν την ατυχία να δοκιμάσουν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο τη ναζιστική παράνοια. Σήμερα όμως, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το δίδαγμα που εκπορεύεται από τη θυσία των συμπατριωτών μας είναι απλό και διαχρονικό: Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις βασικές ανθρώπινες αξίες, να υπηρετούμε τους θεσμούς με δημοκρατική συνείδηση και να εργαζόμαστε για το κοινό καλό έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι αγώνας διαρκής και επίπονος. Οφείλουμε να έχουμε ως οδηγό τα λόγια του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος έγραψε ότι «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.» Σήμερα εδώ από τον Πλατύκαμπο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη» σ’ όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε  «ποτέ  πια πόλεμος», υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε «αφήστε τους λαούς να ζήσουν ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι». Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές της Γαλήνης και του Πλατυκάμπου».

Στο χρονικό της ημέρας κατέγραψε με ομιλία του ο διευθυντής του Λυκείου Πλατυκάμπου κ. Παπαιωάννου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι « …πάνω από 300 Έλληνες  πατριώτες που κατοικούσαν σε χωριά του Δήμου μας εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι σύμβουλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Λαδόπουλος και Ρ. Κομήτσας, οι αντιδήμαρχοι Αχ. Χατζούλης, Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, και Αλ. Χονδονάσιος  οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κιλελέρ  Ι. Κουκούτσης, Κ.  Φιλιππούλης και Γ. Ακριβούλης  οι πρόεδροι των Τ.Σ. Γαλήνης και Πλατυκάμπου Κ. Κατσικάρης και Γ. Νταλαμπίρας, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της 1ης στρατιάς ταγματάρχης Αν. Γωγάκος, ο εκπρόσωπος της 110 Π.Μ. Ανθυποσμηναγός  Αλ. Αρετόπουλος, ο διοικητής του ΑΤ Κιλελέρ Ασ. Μπαρακόπουλος, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκης  τοπικοί σύμβουλοι των Τ.Σ. Γαλήνης και Πλατυκάμπου, διευθυντές και διδάσκοντες των σχολείων Γαλήνης και Πλατυκάμπου, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες:

Μνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτώνΜνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτώνΜνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτώνΜνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτώνΜνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτώνΜνημόσυνο στον Πλατύκαμπο για την εκτέλεση 54 πατριωτών

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!