Λιακούλη: «Να διατηρηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού»

Liakouli 780x405
stergiou
fotou
Ontopoulos780x90

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σε σχέση με την διατήρηση, αλλά και την βιωσιμότητα του θεσμού του οικογενειακού ιατρού κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, από την στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων ιατρών βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποχώρησή της από τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, οι 700 περίπου οικογενειακοί γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, επειδή η αποζημίωσή τους, πλέον, μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, από πάγια αποζημίωση της τάξης των 1800 ευρώ μηνιαίως, σε αμοιβή «ανά κεφαλή» (per capita). Ωστόσο, οι περισσότεροι συμβεβλημένοι παθολόγοι και γενικοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεράσει στις εγγραφές τα 1000 άτομα (ενήλικες), με αποτέλεσμα να πιθανολογείται πως η αποζημίωσή τους για περισσότερες από 200 επισκέψεις το μήνα, θα είναι της τάξης των 1000 ευρώ περίπου. Το εν λόγω ποσό, ωστόσο, θεωρείται από τον κλάδο απαγορευτικό για την κάλυψη των εξόδων ενός ιατρείου, δεδομένου ότι  οι περισσότερες ώρες ενός ιατρείου αφιερώνονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, τους τελευταίους τρεις μήνες οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι, καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου πάγωσαν τις αμοιβές τους, προσπαθώντας να υπολογίσουν τη νέα μειωμένη μισθοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λαρισαία πολιτικός ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κικίλια σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκτήσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ξανά πρόσβαση σε έναν σημαντικό θεσμό Α’βαθμιας φροντίδας Υγείας, όπως είναι ο οικογενειακός ιατρός, καθώς και για το αν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός για τους οικογενειακούς ιατρούς από πλευράς του Υπουργείου.

Πηγή: onlarissa.gr

KENT728X100
error: Content is protected !!