Γιατί στην Ολλανδία δεν τους αρέσει να χρησιμοποιούν κουρτίνες;

spitia ollandia
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Η Ολλανδία, είναι μια χώρα ιδιαίτερη. Μαζί με το Βέλγιο, μοιράζεται μια πόλη, την Baarle, η οποία βρίσκεται στα σύνορά τους. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που την κάνει ξεχωριστή και που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, αλλά εντυπωσιάζει όποιον την επισκέπτεται. Αυτό είναι το γεγονός ότι οι Ολλανδοί δεν χρησιμοποιούν ποτέ κουρτίνες! Έτσι, παρακολουθείς τους γείτονές σου… θες δε θες. Όσοι έχουν πάει, θα έχουν παρατηρήσει ότι οι κάτοικοι αφήνουν τους περαστικούς να θαυμάσουν το εσωτερικό των σπιτιών τους πίσω από τα μεγάλα παράθυρα των σπιτιών τους. Ανάλογα με τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται κάποιος, θα δει ότι τα κτήρια είτε δεν διαθέτουν κουρτίνες, είτε έχουν και οι κάτοικοι δεν τις τραβούν μπροστά στα παράθυρά τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως αναφέρει το dutchreview.com, η θρησκεία ή η έλλειψη αυτής, για τους Ολλανδούς αποτελεί μια σημαντική πτυχή της κοινωνίας και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την καθημερινή ζωή. Ο Καλβινισμός, μια αίρεση του Προτεσταντισμού, άλλαξε ριζικά την νοοτροπία της ολλανδικής κοινωνίας για πάντα. Η πλειοψηφία των Ολλανδών σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους αθεϊστές, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του Καλβινισμού- η σκληρή δουλειά, πειθαρχία και λιτότητα, εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά τη γενική νοοτροπία.

 

Τα παράθυρα στα σπίτια στην Ολλανδία είναι συνήθως μεγάλα και χωρίς κουρτίνες
Αντιστρόφως, η νοοτροπία του Καλβινισμού επικεντρώθηκε σε μια πολιτική ανοιχτής πόρτας, που δεν κρύβει και, κατά συνέπεια, που λειτουργεί με ανοιχτές κουρτίνες. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ολλανδοί, επηρεασμένοι από τον Καλβινισμό, θέλουν να δείξουν μια διαφάνεια στη ζωή τους, γι’αυτό ο επισκέπτης συναντά πολύ μεγάλα παράθυρα, χωρίς κουρτίνες.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα μερικές φανταστικές ιστορίες που κυκλοφορούν, όπως και ο παρακάτω μύθος. Σύμφωνα με αυτόν, στα παλιά χρόνια, οι άνδρες συχνά περνούσαν πολύ χρόνο στη θάλασσα, μακριά από τις συζύγους τους. Η υιοθέτηση μιας κουλτούρας ανοιχτών παραθύρων, εξασφάλισε ότι αυτές οι μοναχικές κυρίες δεν θα τους απατούσαν, ενώ οι άνδρες τους ήταν μακριά. Οι κλειστές κουρτίνες προκαλούσαν υποψίες, ενώ οι ανοιχτές κουρτίνες κρατούσαν τα κουτσομπολιά μακριά.

To… «The Truman Show» στην Ολλανδία

Όταν ο άλλος δεν έχει κουρτίνες ή έχει και δεν τις χρησιμοποιεί, είναι αναπόφευκτο να παρακολουθείς κάθε του κίνηση, ακόμα και τις πιο προσωπικές. Είναι κάτι σαν τα σημερινά ριάλιτι σόου που έχουν παντού κάμερες. Αυτό θυμίζει και την ταινία «The Truman Show» με τον Τζιμ Κάρεϊ. Ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής μπορεί να περιγραφεί ως μια συνειδητή επιλογή παρακολούθησης. Όχι, όμως, για του Ολλανδούς. Κανείς δεν θα κοιτάξει μέσα από το τζάμι από αδιακρισία.Μεγάλα παράθυρα χωρίς παράθυρα στην πόλη Blokzijl της Ολλανδίας
Ίσως ακούγεται ακραίο για εμάς, αλλά για εκείνους είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Και αν σκέφτεστε να μετακομίσετε στην Ολλανδία και να ανοίξετε κατάστημα με κουρτίνες, ίσως πρέπει να αλλάξετε γνώμη, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα πάνε καλά οι δουλειές!

error: Content is protected !!