Χαστούκι στον Μαρινάκη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας

2754075
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 18:30

KENT728X100 1

«Κόλαφος» για το Βαγγέλη Μαρινάκη η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αφαίρεση του διαβατηρίου του, μετά τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε σε βάρος του για την υπόθεση του NOOR1.

Αν και ο τελικός λόγος για το θέμα αυτό ανήκει στην Ολομέλεια του ΣτΕ στην οποία παραπέμφθηκε για οριστική απόφαση, εν τούτοις, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ως «πρόκριμμα» την απόφαση αυτή που χαρακτηρίζει συνταγματική και νόμιμη την αφαίρεση του διαβατηρίου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το Δ΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, απέρριψε ως αβάσιμους  όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο κατηγορούμενος εφοπλιστής ζητώντας να του επιστραφεί το διαβατήριο μετά την άρνηση της  διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν  συνταγματική την αφαίρεση του διαβατηρίου με το σκεπτικό ότι στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το Π.Δ. 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος -σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν μάλιστα ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στις διατάξεις του νόμου και δη στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης),  96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια).

Ακόμα, οι ανώτατοι δικαστές προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας  ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε  αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία.  Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι δεν επικυρώθηκε το υπ΄ αριθμ. 201/2018 βούλευμα για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Κατόπιν αυτών, λόγω σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Επισημαίνεται πώς το επίμαχο διαβατήριο επεστράφη υπό όρους έστω, στον Βαγγέλη Μαρινάκη τον περασμένο Αύγουστο ,αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης. Του το επέστρεψε το αρμόδιο τμήμα διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν αιτήματος του εφοπλιστή που ζήτησε να ενταχθεί η υπόθεση του στις πρόνοιες του προεδρικού διατάγματος βάση του οποίου επιστρέφονται ταξιδιωτικά έγγραφα για μείζονος σημασίας λόγους υγείας ή θανάτου συγγενικού προσώπου Α βαθμού.

Ο εφοπλιστής ωστόσο εθεάθη τον περασμένο Αύγουστο και αμέσως μετά την επιστροφή του ταξιδιωτικού του εγγράφου στο γήπεδο ρωσικής ομάδας σε επαναληπτικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 18:35

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!