Αλέξανδρος Μωραϊτίδης – Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του 

ΜΩΡΑΪΤΙΔΗΣ
milonas 728x90 1
728x110 3

 

Ο Δήμος Σκιάθου διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη που υπήρξε κορυφαίος  διηγηματογράφος, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής και δοκιμιογράφος.                      

Γεννήθηκε στην Σκιάθο την 15η Οκτωβρίου 1850 και εκοιμήθει την 25η Οκτωβρίου 1929 .                                   

Ο  Αλέξανδρος Μωραϊτίδης ανήκει στην ομάδα των «ποιητών της Σκιάθου» ανήκει και στους μεγάλους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδος. «Αρκούντως λησμονημένος ως διηγηματογράφος και παντελώς ανεξερεύνητος ως δραματουργός, παραμένει ένας εν πολλοίς γνωστός-άγνωστος της νεοελληνικής λογοτεχνίας». Φιλοδοξούμε μέσα στα επόμενα χρόνια και με δράσεις σαν αυτή του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019 να αποκατασταθεί αυτή η λογοτεχνική αδικία και να λάμψει ξανά το πολυσήμαντο έργο του. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου όπου διατηρείται το γραφείο του Αλέξανδρου Μωραΐτιδη με αρκετά προσωπικά του αντικείμενα .Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό τών τριών ιεραρχών. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας και ο Αιδεσιμωλογιότατος  π. Γεώργιος Σταματάς. 

Ομιλητές θα είναι ο συνθέτης  Αντώνης Μιτζέλος , ο συγγραφέας  Γιώργος Σανιδάς και ο  Υπ. Διδάκτωρ θεολογίας του Α.Π.Θ Κωνσταντίνος Κουτούμπας.                                                                                                            

Ο καταξιωμένος ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης θα διαβάσει έργα του συγγραφέως με μουσική συνοδεία από την πιανίστρια Μαριάννα Ρηγανά και τέλος η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου με την συμμετοχή της ερμηνεύτριας και μαέστρου Φανής Μπαρμπή, θα τραγουδήσει μια νέα σύνθεση του Αντώνη Μιτζέλου πάνω σε μελοποιημένη ποίηση του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη.                     

Έναρξη εκδηλώσεως στις 20.00. Είσοδος για το κοινό δωρεάν .

error: Content is protected !!