ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η θεματική ταυτότητα του Φεστιβάλ Βόλου 2020

71958101 923482221361770 5199372174565048320 o
milonas 728x120

 

Στην προσπάθεια αναζήτησης ενός θέματος το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφορμή διερεύνησης, δημιουργίας και διαλεκτικής αντιπαράθεσης, καθώς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κοινωνικο-πολιτικά τεκταινόμενα με στόχο την επιμέρους και διά του πολιτισμού αναδιαμόρφωση τους, ως θεματική ταυτότητα του Φεστιβάλ Βόλου 2020 ορίζεται η Ιδιωτεία.

Ιδιωτεία:

νεοελλ:
1. κοινωνικός αναλφαβητισμός
2. ακραίος βαθμός διανοητικής ανεπάρκειας ή καθυστέρησης τέτοιος ώστε το άτομο που τήν παρουσιάζει δεν μπορεί να μάθει να τρώει ή να ντύνεται ή να συνομιλεί

Αρχ:
1. ιδιωτικός βίος
2. αδεξιότητα, έλλειψη ανατροφής
3. έλλειψη πνευματικής ισχύος, αδυναμία

[ΕΤΥΜΟΛ. < ιδιώτης. Η λέξη με τη νεοελλ. σημασία είναι αντιδάνειο (πρβλ. Γαλλ. Idiotie < λατ. Idiota < ιδιώτης)].

Τι εννοούμε με τη λέξη Ιδιωτεία;
Εννοούμε όλες τις μικρές εκφάνσεις της καθημερινότητας κατά τις οποίες ο πολίτης καταργεί κάθε έννοια ενσυναίσθησης προκειμένου να ικανοποιήσει τους σκοπούς του, αδιαφορώντας πλήρως για τους σκοπούς του συνανθρώπου του. Εννοούμε την ιδιοτέλεια του σκοπού απέναντι στην κοινωνική συλλογικότητα και τις πλείστες μορφές που αυτή μπορεί να λάβει.

Που συναντάται η Ιδιωτεία;
Οπουδήποτε μέσα στον κοινωνικό ιστό. Σε όλα τα σημεία όπου στρατηγικά καταργείται η ύπαρξη του Νομοθέτη για ιδίον όφελος. Στις παραβιάσεις του ΚΟΚ, στις παραβιάσεις του Αστικού Δίκαιου, στις παραβάσεις του άγραφου πολιτικού και κοινωνικού δίκαιου, στην απουσία επιβολής του Νόμου, εν γένει στην έλλειψη Δικαιοσύνης.

Τι είναι η Ιδιωτεία;
Ιδιωτεία είναι η ενέργεια δράσης του Απόλυτου Εγώ.

Πως προκύπτει η Ιδιωτεία;
Εικάζουμε μέσα από την προβολή του Εγώ απέναντι στους άλλους η οποία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ενοχικότητας καθώς και από την πεποίθηση ότι είμαστε το σώμα μας και όχι το πνεύμα μας. Το Εγώ εφηύρε μέσω των θρησκειών τον Διάβολο για να έχει κάποιον να κατηγορήσει.

Υπάρχει θεραπεία της Ιδιωτείας;
Τίποτε έξω από εμάς δεν μπορεί να μας σώσει και τίποτε έξω από εμάς δεν μπορεί να μας καταδικάσει.

Τι σημαίνει το γεγονός ότι η θεματική ταυτότητα του Φεστιβάλ Βόλου 2020 είναι η Ιδιωτεία;
Σημαίνει πως όλες οι δράσεις του προγράμματος εκδηλώσεων, η κάθε μία ξεχωριστά και όλες μαζί, θα τη διερευνούν στις μορφές όπου εμφανίζεται.

Γιατί επιλέξαμε την Ιδιωτεία ως θεματική ταυτότητα του Φεστιβάλ Βόλου 2020;
Ορμώμενοι από την ανάγκη διερεύνησης των προσωπικών μας πεποιθήσεων απέναντι στο όραμα του Φεστιβάλ Βόλου καθώς και από μία προσπάθεια αναψηλάφησης των εγγενών φυσικών χαρακτηριστικών και παραλληλισμού αυτών σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον από το οποίο απουσιάζει πλήρως η έννοια της ιδιοτέλειας.

Επομενη Δημοσίευση: Ανοιχτό Κάλεσμα Συμμετοχής στον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό του Φεστιβάλ Βόλου 2020

error: Content is protected !!