ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμμετέχουν και οι μεταλλωρύχοι στην κοινωνική διαμαρτυρία της Χιλής

2757772
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019, 11:43

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χαλκού Εσκοντίντα της Χιλής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη χώρα πριν από 10 ημέρες, κατά των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων.

Κίνητρο της απεργίας είναι «η ένταξη στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που μας επηρεάζουν ως εργαζόμενους, όπως και τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας» της Χιλής, τονίζει το συνδικάτο που απαρτίζεται από 2.5000 μεταλλωρύχους, δηλαδή το 90% των εργαζομένων στο ορυχείο χαλκού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της Εσκοντίντα απεργούν από την έναρξη της σοβαρής κοινωνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της οποίας 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πινιέρα, η ειρηνική συγκέντρωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο η οποία έχει αναχθεί σε επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, προοδευτικά έδωσε τη θέση της σε βίαια επεισόδια, με ομάδες ακραίων διαδηλωτών να προσπαθούν να φτάσουν ως την έδρα της κυβέρνησης.

Το ορυχείο της Εσκοντίντα, που βρίσκεται στη μέση της ερήμου της Ατακάμα στη βόρεια Χιλή και υψόμετρο 3.100 μέτρων, παράγει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους χαλκού τον χρόνο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019, 11:44

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!