Συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα συνομιλήσουν για πρώτη φορά για την κατάρτιση νέου Συντάγματος

2758413
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 11:50

728X100 3

Η Συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μετά από 8,5 χρόνια εμφυλίου πολέμου θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών προκειμένου να καταρτίσουν το νέο Σύνταγμα. Στην παρούσα χρονική στιγμή η Δαμασκός είναι ισχυρότερη από ποτέ και όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις. 

Ο Πέντερσεν χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «ελπίδα φωτός» για τον συριακό λαό και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης από την οποία έχουν ήδη σκοτωθεί περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα στη Γενεύη την πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 150 αντιπροσώπους από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών της Συρίας.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δέχθηκε να συμμετάσχει στον νέο αυτό γύρο συνομιλιών έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από τη σύμμαχό του Ρωσία, η οποία επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων της Δαμασκού με τη διεθνή κοινότητα.

Η Δαμασκός ήδη ελέγχει περίπου το 60% του συριακού εδάφους, ενώ ο συριακός στρατός πρόσφατα αναπτύχθηκε στις περιοχές που έλεγχαν οι Κούρδοι στα βορειοανατολικά.

«Καλούμε τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες από τη Γενεύη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αφού συναντήθηκε με τον Τούρκο και τον Ιρανό ομολόγους του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά και τον Πέντερσεν.

Ο Ζαρίφ τόνισε από την πλευρά του ότι οι τρεις περιφερειακές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στη διαδικασία, ενώ ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του, αν και αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες.

Οι προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.

Η Δαμασκός σε θέση ισχύος

Σύμφωνα με τον Σαμ Χέλερ, ερευνητή στο International Crisis Group, το συριακό καθεστώς δεν θα δεχθεί «παρά μερικές τροποποιήσεις στο υπάρχον Σύνταγμα».

Ήδη από την επόμενη εβδομάδα μια ομάδα 45 ατόμων που θα εκπροσωπεί τις τρεις πλευρές (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνία των πολιτών) θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στο Σύνταγμα. Ωστόσο δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων αυτών, ενώ οποιαδήποτε τροποποίηση θα χρειάζεται τουλάχιστον το 75% των ψήφων προκειμένου καμία από τις τρεις πλευρές να μην «επιβάλει» τις προτάσεις της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι όροι  επιβλήθηκαν στον ΟΗΕ από τη Δαμασκό

Εξάλλου ο Άαρον Λουντ, ερευνητής του Century Foundation με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αναγκάσει τον Άσαντ να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί», καθώς ο Σύρος πρόεδρος βρίσκεται «σε θέση ισχύος» και «δεν έχει πολλά να χάσει».

Σύμφωνα με το διευθυντή σύνταξης της συριακής εφημερίδας al Watan, που πρόσκειται στο καθεστώς, «οι αποφάσεις που θα λάβει τη επιτροπή θα πρέπει να υποβληθούν σε δημοψήφισμα».

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!