Παραστρατιωτικές ομάδες σκοτώνουν αμάχους με πλήρη ατιμωρησία

2759002
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Για απάνθρωπες τακτικές από παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και δρουν με απόλυτη ατιμωρησία εκτελώντας αμάχους κατά τη διάρκεια νυχτερινών εφόδων στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, τονίζεται ότι ανέλυσε 14 εφόδους «ομάδων κρούσης» που υποστηρίζονται από τη CIA από τα τέλη του 2017 ως τα μέσα του 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπράχθηκαν «σοβαρές παραβιάσεις», ορισμένες εκ των οποίων πιθανόν αποτελούσαν «εγκλήματα πολέμου».

Σε μία από τις επιχειρήσεις του είδους, στην επαρχία Πάκτια, τον Αύγουστο, ομάδα παραστρατιωτικών σκότωσε 11 χωρικούς.

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν ότι «κανένας εξ αυτών δεν πρόβαλε αντίσταση. Οι δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό μιας φυλής ρίχνοντάς του μια σφαίρα στο μάτι και τον ανιψιό του, ηλικίας περίπου 20 ετών, (με μια σφαίρα) στο στόμα», αναφέρει η HRW.

Μυστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τη CIA δρουν στο Αφγανιστάν από την εποχή του πολέμου εναντίον της σοβιετικής ένωσης, τη δεκαετία του 1980. Η δράση τους εναντίον των Ταλιμπάν έχει ενταθεί καθώς ο πόλεμος με τους ισλαμιστές αντάρτες παρατείνεται.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφοδοι — γενικά διεξάγονται σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν — συνοδεύονταν από αεροπορικά πλήγματα, στα οποία σκοτώνονται άμαχοι «αδιακρίτως και δυσανάλογα», σύμφωνα με την έκθεση [1].

Ενίοτε, οι ομάδες αυτές αιχμαλωτίζουν άνδρες χωρίς να λένε ποτέ στις οικογένειές τους πού τους πάνε.

Οι νυχτερινές έφοδοι, με μεγάλη δύναμη πυρός, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και πλεονέκτημα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, είναι τακτική δοκιμασμένη και χρησιμοποιούμενη πολύ συχνά στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την έκθεση της HRW, οι παραστρατιωτικοί στρατολογούνται, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και επιβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τη CIA.

Αφγανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν 2.531 χερσαίες επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο, αριθμό μεγαλύτερο από τις 2.365 που καταγράφηκαν όλο το 2018, σύμφωνα με τον Γενικό Ειδικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), αμερικανικό ανεξάρτητο δημόσιο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν καταγράφηκε από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο το πιο πολυαίμακτο τρίμηνο για τους αμάχους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς, πάνω από 2.500 άμαχοι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη χώρα.

KEN

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!