Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής για παιδιά στον Βόλο 

74474285 1700313443433197 717310150326616064 o
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η 21η σεζόν του διαγωνισμού ρομποτικής και καινοτομίας FLL 2020, είναι γεγονός για την Θεσσαλία! Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση με τη μορφή διαγωνισμού και αφορά παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανακαλυπτική μάθηση και την αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των παιδιών στις δυνατότητές τους κι ευνοώντας την ανάπτυξη πολύτιμων οριζόντιων δεξιοτήτων. Πρόκειται μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. To 2014 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό eduACT (Δράση για την Εκπαίδευση) με μεγάλη επιτυχία και από τότε διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διεξήχθη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Βουλγαρία.
Για 3η συνεχόμενη χρονιά, τοπικός στρατηγικός συνεργάτης και διοργανωτής του περιφερειακού αγώνα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΠ). Η πρώτη φορά που στην πόλη του Βόλου διεξήχθη ο σχετικός διαγωνισμός, ήταν το 2018 με τη συμμετοχή 100 παιδιών ενώ πέρυσι στη μεγάλη γιορτή επιστημών, καινοτομίας και τεχνολογίας που φιλοξένησε το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, διαγωνίστηκαν 12 ομάδες και πάνω από 300 παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε παράλληλες πρωτότυπες δραστηριότητες που προσέφεραν εθελοντές και εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο FLL δημοσιεύει μια πρόκληση, που βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Κάθε Πρόκληση έχει τρία μέρη: το Robot Game, το Project και τα Core Values. Ομάδες από δύο έως και δέκα άτομα, με τουλάχιστον έναν ενήλικο προπονητή, συμμετέχουν στην πρόκληση προγραμματίζοντας ένα αυτόνομο ρομπότ για να σκοράρουν πόντους στην θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύσεις στο πρόβλημα που έχουν ανιχνεύσει (Project) και λειτουργώντας πάντα με βάση θεμελιώδεις αξίες (Core Values). Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες θα πρέπει να :
•Αντιμετωπίσουν ερευνητικά προβλήματα που συναντούν οι σημερινοί επιστήμονες
•Να σχεδιάσουν, να χτίσουν, να τεστάρουν και να προγραμματίσουν ρομπότ χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο εξοπλισμό
•Να εφαρμόσουν εποικοδομητικά μαθηματική και αλγοριθμική σκέψη
•Να αποκτήσουν κριτική σκέψη, ομαδικό πνεύμα και ικανότητες παρουσίασης
•Να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν την έννοια της ευγενούς άμιλλας
Ωστόσο, οι θεμελιώδεις αξίες (Core Values) του FLL είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διαγωνισμού και αυτό γιατί οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι ο συναγωνισμός και το κοινό κέρδος δεν είναι δυο διαφορετικοί στόχοι, και ότι η επιτυχία συνίσταται στους εξής πυλώνες:
Ανακάλυψη: Εξερευνούμε νέες ικανότητες και ιδέες.
Καινοτομία: Χρησιμοποιούμε την καινοτομία και την επιμονή για να λύσουμε προβλήματα.
Επιρροή: Εφαρμόζουμε ότι έχουμε μάθει για να βελτιώσουμε τον κόσμο.
Αλληλοσεβασμός: Σεβόμαστε ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου
Ομαδικότητα: Ισχύς εν την ενώση. Είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί
Διασκέδαση: Απολαμβάνουμε και διασκεδάζουμε ότι κάνουμε
Η θεματική του φετινού FLL με τίτλο “City shaper”, πραγματεύεται όσα αφορούν μιά σύγχρονη πόλη και τις συνθήκες ζωής για τους κατοίκους της. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του πλαισίου δράσης για το 2020, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν κτίρια, συνδυάζουν την επιστήμη και την τέχνη για να δημιουργήσουν κτίρια και δομές για τους πελάτες τους. Κάποιες φορές δημιουργούν νέα κτίρια και κάποιες άλλες επανασχεδιάζουν παλιά. Δουλεύουν ως ένα υποσύνολο μιας μεγαλύτερης ομάδας, όπως οι ομάδες που διαγωνίζoνται στον FLL. Οι μηχανολόγοι μηχανικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι μηχανικοί περιβάλλοντος σιγουρεύονται ότι ένα project ταιριάζει στην τοποθεσία του. Οι εργάτες που ασχολούνται με το κατασκευαστικό κομμάτι, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί, αλλά και οι υπεύθυνοι έργου, σιγουρεύονται ότι η δουλειά δεν ξεπερνάει τα χρονικά πλαίσια και τον προϋπολογισμό. Κάθε ρόλος είναι εξίσου σημαντικός για την ολοκλήρωση ενός έργου.
Εν όψει της διοργάνωσης του προκριματικού περιφερειακού διαγωνισμού για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως στρατηγικός και αποκλειστικός συνεργάτης του FLL Greece, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση και συνοπτική παρουσίαση του Διαγωνισμού, της πίστας και των φετινών αποστολών σε προπονητές και μέντορες που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τις ομάδες τους. Η συνάντηση αυτή είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ.Καρτάλη-Ροζού, Βόλος). Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6944965406 (κ.Κούριας) και 2421074636 & 6974007962 (κ.Πρώιας).

KENT728X100
error: Content is protected !!