«Η γέννα στο σπίτι ελοχεύει κινδύνους για μητέρα και παιδί»

IMG 2489 1024x480
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η γέννα στο σπίτι ελοχεύει κινδύνους για την υγεία του μωρού και της μητέρας τόνισαν σήμερα τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, όσο και η αναισθησιολόγος κ. Χαυτούρα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι ένα μωράκι ωρών κινδύνευσε να πεθάνει καθώς γεννήθηκε στο σπίτι μόνο με τη συμβολή μιας μαίας και ήπιε μυκώνιο με αποτέλεσμα να έχει σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια.

KENT728X100 1

Το μωράκι μεταφέρθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και αμέσως κλήθηκε παιδίατρος και διασωληνώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

«Είναι πράξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σπίτι, χωρίς γιατρό. Δεν υπήρχε παιδίατρος, γυναικολόγος εκεί. Μου θυμίζει τις ιστορίες του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Κάποιοι αναλαμβάνουν ευθύνη υπεράνω αυτού που μπορούν να διαχειριστούν. Αν συνέβαινε κάτι, οι ευθύνες είναι των γονιών που αποφάσισαν να γίνει η γέννα στο σπίτι», επισήμανε ο κ. Δραμητινός.

Από την πλευρά της η αναισθησιολόγος κ. Χαυτούρα που διασωλήνωσε το μωρό επισήμανε ότι το μωρό εισφρόφησε μυκώνιο και αν δεν διασωληνώνονταν θα είχε πεθάνει. «Καταλαβαίνετε με τι απίστευτο άγχος κινηθήκαμε για να σωθεί. Κάποιοι το βλέπουν εύκολο να γεννήσουν σπίτι. Δεν είναι δυνατόν να το κάνει μία μαία». Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει το γεγονός να καταγγελθεί στην κοινωνική υπηρεσία και να διωχθούν και οι γονείς. Τέλος ο κ. Δραμητινός κάλεσε τους ιατρικούς συλλόγους να αναδείξουν το θέμα.

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!