ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Συνήθως ξεχνάμε την επέτειο αυτή»

1511862 1384899655099882 1107216115 o
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με παρέμβασή του ο τ. δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης κάνει τη θλιβερή διαπίστωση οτι οι Βολιώτες ξεχνούν την ημέρα της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό.

KEN 2

Συγκεκριμένα γράφει:

‘Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1881, ο Βόλος πανηγύριζε την απελευθέρωσή του από την οθωμανική κυριαρχία και την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό Κράτος. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της πόλης μας αφού, μέσα σε λίγες δεκαετίες, η μικρή οθωμανική πολίχνη των 4.987 συνολικά κατοίκων που αριθμούσε τότε το κάστρο των Παλαιών και το εμπορικό προάστιο, μετασχηματίστηκε σε δυναμική βιομηχανική και εμπορική πόλη..
Δυστυχώς στον Βόλο συνήθως ξεχνάμε την επέτειο αυτή. Μια σοβαρή προσπάθεια να βρει το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός τη θέση που του αξίζει, έγινε από τη δημοτική μας αρχή το 2011, με τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας στον κορμό του ελληνικού κράτους. Ο Δήμος Βόλου τίμησε την επέτειο με διπλό εορτασμό, με την επιστημονική ευθύνη της Αννίτας Πρασσά, Δρ Ιστορικού, Προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας. Καταρχάς με μια πρωτότυπη Έκθεση της σπάνιας συλλογής του συμπολίτη μας καθηγητή Δημήτρη Τσούμα, με θέμα: «130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας – Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική», η οποία περιλάμβανε σατιρικά -κυρίως ευρωπαϊκά- περιοδικά και εφημερίδες, χάρτες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες, αναμνηστικά πιάτα και έντυπα της Συλλογής του και κάλυπτε την περίοδο από τον Κριμαϊκό πόλεμο μέχρι τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της Θεσσαλίας. Επίσης, με μια Εσπερίδα με τίτλο: «Το Ανατολικό Ζήτημα και η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας – Άρτας (1875-1881). Σάτιρα και Πολιτική».
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε ο εορτασμός από τον Δήμο Βόλου, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων στην Αθήνα οργανώθηκε από το Δήμο Βόλου και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδας, με τη συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την τότε Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και σημαντική επιστημονική Ημερίδα με το ίδιο θέμα.”

error: Content is protected !!