ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για την επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν

2762126
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν παγώσει και εκτίμησε πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να επαναλάβει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό (περίπου 180 χλμ. νότια της Τεχεράνης), που είχαν παγώσει βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε το 2015.

Πρόκειται για ένα πρόσθετο στάδιο στη μείωση των ιρανικών δεσμεύσεων ως αντίδραση στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, έναν χρόνο νωρίτερα, από τη συμφωνία της Βιέννης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αξιολόγησή της στη βάση της έκθεσης της IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν», ανακοίνωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Όμως η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τη συμφωνία», υπογράμμισε.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα πως η βούλησή μας να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας εξαρτάται από τον σεβασμό των υποχρεώσεων εκ μέρους του Ιράν», υπενθύμισε.

«Εξακολουθούμε να καλούμε το Ιράν να άρει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα που έλαβε παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του και να απέχει από κάθε άλλο μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει τις πλέον πρόσφατες αποφάσεις του για επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015. Το Παρίσι είπε ότι περιμένει τώρα την έκθεση της IAEA για το θέμα αυτό.

«Η ανακοίνωση από το Ιράν στις 5 Νοεμβρίου ότι θα αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού αντιβαίνει στη συμφωνία της Βιέννης, η οποία περιορίζει αυστηρά τις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου. «Αναμένουμε από κοινού με τους εταίρους μας τις επόμενες εκθέσεις της IAEA για τις ανακοινώσεις και τις ενέργειας του Ιράν».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία και κάλεσε το Ιράν να «εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ, τόσο όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) όσο και τις άλλες υποχρεώσεις του σε σχέση με τα πυρηνικά».

Πηγή: ΑΠΕ

KENT 2

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!