Οι αρχές του Ιράκ μπλόκαραν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

2761875
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, 09:55

KENT728X100 1

Οι αρχές του Ιράκ μπλόκαραν για δεύτερη ημέρα την πρόσβαση στο ίντερνετ στην περιοχή της Βαγδάτης και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου συνεχίζoνται οι κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο διαδίκτυο από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης προκειμένου να αποτραπεί η επικοινωνία κυρίως μεταξύ των διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση NetBlocks που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, «η νέα αυτή διακοπή είναι ο χειρότερος περιορισμός στις τηλεπικοινωνίες που έχει επιβάλει η ιρακινή κυβέρνηση από την έναρξη των διαδηλώσεων» την 1η Οκτωβρίου.

Η χθεσινή ημέρα στο Ιράκ σημαδεύτηκε από πολλά βίαια επεισόδια.

Αρχικά στη σιιτική πόλη Κερμπάλα τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πυρπολήσουν το προξενείο του Ιράν.

Στη συνέχεια συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο της Βαγδάτη μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης που έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών για πρώτη φορά από τις 24 Οκτωβρίου. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ, κυρίως στις γέφυρες που οδηγούν στην πρεσβεία του Ιράν, την έδρα της κυβέρνησης και τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την 1η Οκτωβρίου περίπου 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό του AFP καθώς οι αρχές έχουν σταματήσει να ενημερώνουν επισήμως για τον αριθμό των θυμάτων.

Από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν, βάσει των επίσημων στοιχείων, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, τους οποίους οι αρχές αναφέρουν ότι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν.

Στις 3 Οκτωβρίου η Βαγδάτη διέκοψε τη σύνδεση στο ίντερνετ και την επανέφερε δύο εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση πρόσβασης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επιβλήθηκε στις 2 Οκτωβρίου.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, 09:55

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!