Η τοποθέτηση του Πέτρου Κρίκη στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας

krikhs
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Στην τοποθέτησή του στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Πέτρος Κρίκης ανέφερε:

Άλλη μια θητεία ξεκινάει και είναι γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν κυριολεκτικά ταυτίστηκαν με τη πιο βάρβαρη εναλλασσόμενη μνημονιακή πολιτική από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  και οι δήμοι ταυτίστηκαν μ’ αυτή την πολιτική με όχημα την λεγόμενη «αποκέντρωση» και την «αυτοτέλεια». Είμαστε σε μια περίοδο που το κράτος αδειάζει από πάνω του ευθύνες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό και αθλητισμό. Στο όνομα του «απόμακρου», «συγκεντρωτικού» και «σπάταλου» κράτους, οι δήμοι γίνονται οι αρωγοί μιας γενικευμένης ανταπόδοσης, αρωγοί της επιχειρηματικότητας, της όλο και μεγαλύτερης επιβάρυνσης των λαϊκών οικογενειών, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της διαφοροποίησης ακόμη και των ελάχιστων παροχών στην παιδεία και την πρόνοια.

Σήμερα τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη ξεπερνάνε κατά πολύ την χρηματοδότηση από το κράτος. Με βάση το ΜΠΔΣ για το 2020 προβλέπει ανώτατο ύψος κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) τα 2,74δις και μένει να δούμε κατά πόσο αυτά τα ποσά θα αποτυπωθούν και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ το ύψος των «ίδιων εσόδων» – τέλη και τοπικούς φόρους υπερτερούνε της κρατικής χρηματοδότησης.

Τα παραπάνω μεγέθη στον προϋπολογισμό της τοπικής διοίκησης επιβεβαιώνουν ότι το αστικό κράτος και οι τοπικοί – περιφερειακοί θεσμοί του, ενιαία ευθυγραμμίζονται «στο κύριο καθήκον» της αστικής τάξης, αυτό της «απελευθέρωσης» κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Στη βάση όλων αυτών εξηγούνται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που τρώει από τα έτοιμα του ΣΥΡΙΖΑ, και που συνοδεύει το αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» με τις επιδιώξεις και τις διασυνδέσεις των τοπικών αρχών με επιχειρηματικά συμφέροντα και προτεραιότητες. Εκεί αποσκοπούν και το «επιτελικό κράτος», όπως και η «ψηφιακή διακυβέρνηση», το πρόσφατα ψηφισμένο στο πολυνομοσχέδιο  άρθρο 178, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την παράδοση των υπηρεσιών – φιλέτο στο κεφάλαιο με ΣΔΙΤ, σε καθαριότητα, πράσινο και ηλεκτροφωτισμό.

Και το λέμε αυτό γιατί αυτή η πολιτική δεν είναι εντελώς καινούργια, με την έννοια ότι οι ΣΔΙΤ στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε ευρεία πορεία υλοποίησης ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοδεύτηκε με τις αντιλαϊκές ανατροπές στη λειτουργία και χρηματοδότηση των ΦΟΣΔΑ, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΔΑ με την ενσωμάτωση της Ε.Ε. οδηγίας «πληρώνω όσο πετάω». Εξάλλου η ίδια κατεύθυνση στην αποκομιδή των απορριμμάτων υπάρχει από το 2011 που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση και με το 30% σήμερα των δήμων να έχει παραδώσει αυτή την υπηρεσία σε ιδιώτες, χωρίς να μειωθεί το κόστος για τους δημότες, με ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, επιβάρυνσης των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και καμιά πρόοδο στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων με επιλογή στην πηγή. Όπως βέβαια οι δυνατότητες που δίνει το νομικό πλαίσιο σε δημοτικές αρχές να «αβαντάρουνε» την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Όμως εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, είναι ο «φόρος αίματος» που καταθέτουν οι εργαζόμενοι των δήμων όλα αυτά τα χρόνια, με 43 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες και δείχνει το ένοχο καθεστώς που διαμορφώνεται και που κανένας αιρετός δεν μπορεί να κάνει πως δεν το βλέπει. Το αίτημα πχ. να ανατραπεί το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και το καθεστώς της 24ωρης λειτουργίας που εντατικοποιεί την εργασία, που έχει κάνει σκόνη το 5ημερο, όνειρο απατηλό την υποχρεωτική ημέρα ανάπαυσης, είναι επιβεβλημένο να μπει σε πρώτο πλάνο διεκδίκησης και για τους εργαζόμενους και για τους αιρετούς.

Είναι η συνέχεια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, που ο μνημονιακός κορσές και ο «πέλεκυς» των ισοσκελισμένων  προϋπολογισμών, το συναρτά με το να βάζει ο δημότης συνεχώς το χέρι στην τσέπη. Και μπορεί να έγιναν ορισμένες προσλήψεις στην καθαριότητα όμως αυτό συναρτάται με τα ανταποδοτικά τέλη, που για να πληρώνεται ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνει διπλά ο δημότης και μάλιστα να πληρώνει πρόσθετα απ’ αυτά που πληρώνει στο κεντρικό κράτος και έχουν μετατρέψει τους μισούς και πλέον φορολογούμενους σε ληξιπρόθεσμους. Μπροστά μας βρίσκεται και το θέμα με τα ΒΑΕ που αφορά 95.000 εργαζόμενους έρχονται να μας θυμίσουν ότι η «μεταμνημονιακή εποχή» είναι ένα παραμύθι και ότι μοιάζει σαν μια σταγόνα νερό με την λεγόμενη «μνημονιακή».

Στο μέρος που αφορά τις επενδύσεις και το τεχνικό έργο των δήμων από το 2018 ( ΣΥΡΙΖΑ) ξετυλίγεται το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» που αφορά σε έργα αποχέτευσης, ΧΑΔΑ, οδοποιία, ύδρευση, αντιπλημμυρικά, ανέγερση σχολείων κτλ. Η υλοποίησή του γίνεται με δανεισμό με του ΤΠΔ και της ΕΤΕ και πληρώνεται από το ΠΔΕ. Φαινομενικά πρόκειται για έργα που διευκολύνουν και βελτιώνουν τη ζωή των εργαζόμενων. Όμως στην πραγματικότητα η υλοποίησή τους έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Αφορά την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων και περιφερειών με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους, «μπουκώνοντας» με ζεστό κρατικό χρήμα τους εργολάβους, και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουν για λογαριασμό του κεφαλαίου τις αναγκαίες για την κερδοφορία υποδομές. Με αυτό το πλαίσιο οδηγό γίνεται πχ. ο εκσυγχρονισμός του δικτύου Ηλεκτροφωτισμού στους περισσότερους δήμους. Τα τέλη και οι φόροι που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ζεστό και σταθερό κεφάλαιο που θα «τσεπώσουν» τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πχ. η Αγροτική οδοποιία η βελτίωσή της και η σύνδεσή της με τους κεντρικούς οδικούς άξονες, αφορά τη μείωση του χρόνου και τους κόστους μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων σε ένα κλάδο που συνδέεται με την εξωστρέφεια της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας μας. Ή πχ. η επέκταση και η συντήρηση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης, συνεπικουρεί τους σχεδιασμούς εμπορευματοποίησης του νερού, ενώ πίσω από τον μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής εξυφαίνονται σχέδια για τις λεγόμενες «πράσινες μπίζνες», με όχημα το ν/π για τις ενεργειακές κοινότητες που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΔΕ για το 2019 είναι μόνο 11εκ παραπάνω από την περυσινή χρονιά, τη στιγμή που έχουμε τεράστιες καταστροφές και στην περιοχή μας πχ. στο Πήλιο, όταν σε μια χώρα σεισμογενή το 80% των δημόσιων κτηρίων και σχολείων παραμένει ανέλεγκτο. Και αυτό που ακούμε ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τις φυσικές καταστροφές είναι κυριολεκτικά πρόκληση στο νου και τη συνείδηση ενός λαού που έχει γονατίσει από τα βάρβαρα μέτρα που πληρώνει συνεχώς.

Στην ίδια αυτή κατεύθυνση η εμπορευματοποίηση της γης και του περιβάλλοντος απογειώνεται. Η δημόσια και δημοτική γη γίνεται ευκαιρία για μπίζνες, είτε με την ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο που ενέταξε ακόμη και ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, είτε με το deal με την εκκλησία που έβαλε αμφισβητούμενες εκτάσεις και πολλές απ’ αυτές και των δήμων μέσα στο κοινό ταμείο.

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προηγήθηκαν ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» όπως και ο «Κλεισθένης» που ακολούθησε,  ωρίμασαν το έδαφος γι’ αυτές τις ανατροπές που είπαμε πιο πριν. Και είναι να απορεί κανείς για πιο λόγο έγινε τόσος καβγάς από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τους εκλεγμένους τους στην τοπική διοίκηση το προηγούμενο διάστημα για το εκλογικό σύστημα, ενώ στο θεσμικό υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. Κυριολεκτικά έχουν παραμεριστεί από αυτό το καθεστώς οι λαϊκές ανάγκες, πήραν ανάσα και αέρα τα πανιά της επιχειρηματικής δράσης, οι δήμαρχοι έγιναν μάνατζερ, στα όργανα της τοπικής διοίκησης συνωστίζονται πρόσωπα της αγοράς, ιδιοκτήτες ΠΑΕ, μέσων ενημέρωσης, κάθε λογής  επιχειρηματίες μαζί με τα συμφέροντά τους. Το δίλλημα για μας συγκεντρωτισμός ή αποκέντρωση είναι κάλπικο και στόχος είναι να κρύψει το κύριο, ότι το κεντρικό κράτος, οι θεσμοί του στην τοπική διοίκηση, Ε.Ε. μηχανισμοί ενιαία από κοινού δρουν εχθρικά απέναντι στο λαό.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει εδώ νόμους που απαλλάσσουν από φόρους και τέλη μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα στον τουριστικό τομέα, όταν ο νόμος είναι άτεγκτος και κόβει το νερό απ’ τα φτωχόσπιτα για μερικές δεκάδες ευρώ, και βγάζει στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για χρέη 500 ευρώ στο δήμο.

Αυτή η πολιτική η ταξική, που εφαρμόζουν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η χθεσινή του ΣΥΡΙΖΑ, η αναδιανομή δηλαδή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, διαπερνάει έναν προς έναν όλους τους φορείς του κράτους, τους προϋπολογισμούς, τις λειτουργίες, και φαίνεται ζωντανά αυτό, αυτή την προοπτική την θεωρούν μονόδρομο και το βαφτίζουν «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους», καλλιεργώντας και την ψεύτικη δίπολο, για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας βαθιά τοξικής για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική. Όπως πχ για τον ΕΝΦΙΑ αν θα τον εισπράττουν οι Δήμοι ή η κυβέρνηση, τσιμουδιά όμως για το ότι πρόκειται για έναν άδικο νόμο που αναγκάζει τον εργαζόμενο να πληρώνει νοίκι για το σπίτι του.

Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ επικίνδυνη η συναίνεση που διαμορφώνεται όπως διαπιστώνει και ο Αμερικανός πρέσβης, όσον αφορά τους σχεδιασμούς που μετατρέπουν την χώρα και την περιοχή μας σε γέφυρα των πολέμων που κάνουν οι ιμπεριαλιστές, σε «λημέρι» αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων και αυτά με δοσμένο το γκριζάρισμα του Αιγαίου, με δοσμένη την διχοτόμηση της Κύπρου, της «καραβιές» των προσφύγων, την απροκάλυπτη πίεση σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Και μάλιστα εμείς λέμε ότι χρειάζεται να προβληματιστεί ένας λαϊκός κόσμος ότι εδώ βρήκαν και πρόθυμους δημάρχους και Περιφερειάρχες να διαφημίζουν αυτά νατοϊκά σχέδια. Για δείτε τα «σουλάτσα» του Αμερικανού πρέσβη στα δημαρχιακά μέγαρα ή να δούμε μερικές επισκέψεις ορισμένων «αυτόδικοικητικών» στα «σαλόνια» του ΝΑΤΟ, για να μάθουν για το «θεσπέσιο» έργο του.  Υπογραμμίζουν και έτσι ότι οι Εθνικιστικές φωνές που σηκώθηκαν για τη συμφωνία των Πρεσπών όπως και οι τωρινές «ανησυχίες» για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι παραπάνω από πρόκληση, μιας και όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Και απ’ αυτή την άποψη χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε περιοχή για αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με εξασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας και παιδείας για τα προσφυγόπουλα, για γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου με την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Προπάντων να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του εγκλωβισμού, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, καθώς και του ίδιου του συστήματος που γεννά πόλεμο, εκμετάλλευση και προσφυγιά

Δεν υποτιμούμε καθόλου ούτε παραγνωρίζουμε τους συσχετισμούς δύναμης, ξέρουμε ότι στην πολιτική συνείδηση είναι αρνητικοί. Σ’ αυτές τις συνθήκες εμείς δεν κάνουμε αφ’ υψηλού κρητική, απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική προβάλουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναλλακτικής λύσης που θέτουμε ανοιχτά στο λαό χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας έχουν πολιτικό και οικονομικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων και για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει.

Θα δώσουμε τη μάχη στους δήμους, στις λαϊκές γειτονιές, στα χωριά, στο εργατικό λαϊκό κίνημα για να πάρει ανάσα ο λαός, γιατί την έχει ανάγκη σήμερα μ’ αυτό τον αρνητικό συσχετισμό, να πιστέψει στη δύναμη του, στο δίκιο του, να διευρύνει τις απαιτήσεις του. Αυτή την υποχρέωση αναλαμβάνουμε απέναντι στο λαό, να στηρίξουμε, να προβάλουμε τις ανάγκες του λαού μας, της νεολαίας, στην πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κομμάτων που την προωθούν και τη στηρίζουν. Και πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε με πολλούς άλλους συναγωνιστές άσχετα αν συμφωνούμε σε όλα.

Διεκδικούμε:

  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
  • Παλεύουμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Κλεισθένης Ι, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Άμεση ενίσχυση των Δήμων που αδυνατούν μέσα στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και με την απόλυτη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφέρειας. Να καταργηθεί άμεσα η νομολογία που επιτρέπει στα Δ.Σ την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού στους επιχειρηματίες.
  • Επαρκής και άμεση στελέχωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί- Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων όπως ορίζουν οι μνημονιακές πολιτικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη – λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν συστήματος στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (υγείας-πρόνοιας, παιδείας) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!