Εφοπλιστές και Ίδρυμα Ωνάση οι νέοι μέτοχοι

2767803
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Αλλάζουν όλα στο λιανικό εμπόριο ένδυσης και καλλυντικών, στο χονδρικό εμπόριο αλλά και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις μετά τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία θα μετέχουν οι μέτοχοι της Attica Πολυκαταστήματα, Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος, καθώς και οι επιχειρηματίες Λασκαρίδης, Τσάκος, Σαραντίτης, Αντ. Παπαδημητρίου (Ιδρυμα Ωνάση), κ.ά.

Η συμφωνία μεταξύ των προαναφερθέντων επιχειρηματιών προβλέπει την ανάπτυξη νέων σημείων Αττικών Πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παράλληλα την ενίσχυση της παρουσίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο χονδρικό εμπόριο και στο λιανικό εμπόριο.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα, εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 181,31 εκατ. ευρώ έναντι 178,84 εκατ. ευρώ το 2017 (+1,38%). Καθοριστικός παράγοντας  στην αύξηση αυτή ήταν  η ενίσχυση των πωλήσεων σε ταξιδιώτες τρίτων χωρών.

Με τα άλλα έσοδα να υπερβαίνουν τα 6,645 εκατ. ευρώ από 5,596 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 16,225 εκατ. ευρώ έναντι 13,583 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 12,192 εκατ. ευρώ από 12,081 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 8,292 εκατ. ευρώ έναντι 8,867 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία κατέχει ποσοστό συμμετοχής 49,90% στην εταιρεία COSMOBRANDS A.E, ενώ εντός του χρήσης 2018 απέκτησε ποσοστό συμμετοχής 49% επί της εταιρείας Retail Vision United Distribution A.E. η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο ειδών ένδυσης.  

Την τρέχουσα χρήση, κατά τη διάρκεια της οποίας το ισόγειο του ΑΤΤΙΚΑ Πολυκαταστήματα υπολειτουργούσε για τρεις εβδομάδες λόγω ανακαίνισης και το κατάστημα στη Σταδίου δεν λειτούργησε μια Κυριακή, οι πωλήσεις της “έτρεξαν” με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%.

Για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία επιδιώκει την αύξηση των πωλήσεων μέσω της ενίσχυσης  των χώρων πώλησης είτε με νέα σημεία είτε με επέκταση των ήδη υφισταμένων.

Η σχετική ανακοίνωση

«Με τα πολυκαταστήματα attica να έχουν διαγράψει μία σχεδόν δεκαπενταετή επιτυχημένη πορεία στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, στην εταιρεία συμμετοχών των Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Α. Σγουμπόπουλου, εντάσσονται μέσα από το επενδυτικό όχημα που διαχειρίζεται η Virtus International Partners, καταξιωμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως ο Όμιλος Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Γιάννης Σαραντίτης, ο Όμιλος Τσάκου και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η νέα σύνθεση του μετοχικού σχήματος θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία και την αξιοποίηση συνεργειών με όσους από τους επενδυτές έχουν σχετικές δραστηριότητες στον χώρο του τουρισμού, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από μία ομάδα οργανισμών και ανθρώπων που έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στον επιχειρηματικό στίβο.

Ενισχυμένο πλέον, το νέο σχήμα θα είναι σε θέση να αναπτύξει τους νέους στρατηγικούς στόχους του ομίλου, με κυριότερους:

(α) την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών,

(β) τη δημιουργία νέων καταστημάτων, βάσει και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού και

(γ) την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο City Link ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ.

Ταυτόχρονα, χάρη στο νέο σχήμα τα πολυκαταστήματα attica θα ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στον μετασχηματισμό της αγοράς και στις σύγχρονες επιταγές αυτής, με άμεση και βασική προτεραιότητά τους την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων, το νέο μετοχικό σχήμα θα εξετάσει, όπου απαιτείται, τη σύναψη διεθνών συνεργασιών που θα δημιουργήσουν συνθήκες συγκριτικών πλεονεκτημάτων ιδιαίτερα στις αγορές υψηλών απαιτήσεων (up scale) τόσο στους υφιστάμενους, όσο και σε μελλοντικούς χώρους και τομείς λειτουργίας.

Η Virtus International Partners του Λ. Παπακωνσταντίνου, που διαχειρίζεται επίσης το Virtus South European Fund και έχει κάνει την πρώτη επένδυση στην εταιρεία ASTIR Vitogiannis ΑΕ, δημιούργησε και διαχειρίζεται το νέο επενδυτικό όχημα και θα έχει την ευθύνη να συμβάλει στη δημιουργία υπεραξίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ανάπτυξης τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σύμβουλοι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν οι PwC και Reed Smith, μαζί με τις δικηγορικές εταιρείες Potamitis Vekris και Σουριαδάκις – Τσιμπρής».

KENT728X100 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!