Λιακούλη: «Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεχωρίσει την απονομή Δικαιοσύνης από την τιμωρία»

liakouli vouli
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

«Σε σοβαρά ζητήματα, ειδικού βάρους, μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και επιστημονικής ανάγκης εκσυγχρονισμού, όπως οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε να υπάρξει διακομματική συναίνεση», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση του σχετικού ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας όμως πως «εμείς, ως συνήθως,  εγκλωβιζόμαστε διαρκώς σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία τροποποίησης των εν λόγω Κωδίκων ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: «Ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, η οποία συνέστησε επιτροπές σύνταξης του νέου Ποινικού Κώδικα. Ήταν αυτή που σχεδίασε και έθεσε σε κίνηση τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία σε ξεκάθαρα προοδευτικές και ριζοσπαστικές κατευθύνσεις. Γι’ αυτό και έχουμε, το νομικό, αλλά και το ηθικό ανάστημα σήμερα να μιλάμε».

Η Λαρισαία πολιτικός τόνισε επιπλέον πως οι Ποινικολόγοι μπορούν να ξεχωρίσουν την απονομή Δικαιοσύνης από την τιμωρία, κάτι το οποίο όμως φαίνεται να δυσκολεύει την κυβέρνηση.

«Με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που εισάγετε «χαϊδεύετε αυτιά». Τα αυτιά ενός συντηρητικού κομματικού ακροατηρίου, το οποίο επειδή πιστεύετε πως χάνεται, θέλετε να το ξαναφέρετε κοντά σας. Όμως, η δικαιοπολιτική διαδικασία δεν είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων.  Το «νόμος και τάξη» είναι κάτι, που μόνο πρόσκαιρα μπορεί να σας ωφελήσει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εγκάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο διάρθρωσε το κείμενο του νομοσχεδίου: «Φέρνετε πληθώρα τροποποιούμενων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με έναν εκβιαστικό και αναποτελεσματικό στο τέλος τρόπο. Έχουμε ένα νομοσχέδιο μόλις 10 άρθρων, το οποίο όμως αλλάζει δεκάδες άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τα οποία, έτσι όπως είναι κατανεμημένα, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, παρότι με αρκετά από αυτά  συμφωνούμε. Λοιπόν, δεν θα τον υποστούμε αυτόν τον εκβιασμό. Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν τιμούν κανέναν…».

Επιπροσθέτως, η Ευαγγελία Λιακούλη ήταν δεικτική και στο ζήτημα της διάταξης για την βλασφημία, η οποία στο τέλος αποσύρθηκε: «Είναι βλάσφημο ακόμη και να συζητάμε για διάταξη περί βλασφημίας στις μέρες μας. Είναι καθαρός αναχρονισμός», τόνισε.

Η Λαρισαία βουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στη διάταξη, με την οποία η κυβέρνηση καταργεί τη δυνατότητα έκτισης ποινής, μέσω κοινωφελούς εργασίας, ενώ αναρωτήθηκε με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνει μια σκληρά κερδισμένη φιλελεύθερη νομική κατάκτηση.

«Είμαστε μία χώρα που με το σπαθί της, πριν από πολλές δεκαετίες, κέρδισε το προνόμιο να ανήκει στο κλαμπ της Δημοκρατικής Δύσης. Παλέψαμε σκληρά γι’ αυτό και δεν μας αξίζουν οι παλινωδίες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εκπαιδεύσει το κομματικό της ακροατήριο, προκειμένου να είναι νομοθετικά αποτελεσματική και να μην υποκύπτει στις ανθρωποφάγες ορέξεις ορισμένων.

«Γιατί η πολιτική είναι μία δυναμική διαδικασία, κύριε Υπουργέ, είναι ταυτόχρονα κουλτούρα, αλλά παράλληλα παράγει και παιδεία», συμπλήρωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!