«Μαζί για τον Βόλο» για Δικαστικό Μέγαρο: υπέρ της μεταφοράς σε νέο κτήριο -Αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα

apostolakis
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» και ο επικεφαλής της, Ιάσονας Αποστολάκης, με αφορμή τη συνάντηση της βουλεύτριας της ΝΔ, Ζέτας Μακρή και του προέδρου του ΔΣΒ με την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ασκούν κριτική για το θέμα της  κτηριακής προσθήκης στο υπάρχον κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου, αφήνουν αιχμές για προσωπικές στρατηγικές, τονίζοντας ότι το θέμα του Μεγάρου αφορά ολόκληρη την πόλη, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζουν την θέση τους υπέρ της μεταφοράς του σε νέο κτήριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

KENT728X100

Η εύλογη απορία που προκύπτει την πρόσφατη συνάντηση που έγινε είναι η εξής: από πότε οι τοπικοί φορείς της Δικαιοσύνης εξέφρασαν την άποψη να παραμείνει χωροταξικά η λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου στη συγκεκριμένη νεοκλασική υποδομή; Από τα μέχρι τώρα δεδομένα συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει καθολική συμφωνία, κάτι που φάνηκε και από την ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά και από τοποθετήσεις νέων δικηγόρων.

Είναι λυπηρό για την πορεία της υπουργού Πολιτισμού κα. Μενδώνη να κλείνει το μάτι στην καταστροφή ενός διατηρητέου, όταν ως Γενική Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου προώθησε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων τη διάσωση πολλών εμβληματικών κτηρίων της Αθήνας. Στο Βόλο ένα κτίριο που θα έπρεπε να προστατεύεται και να αξιοποιείται διαφορετικά, έχει αφεθεί να «σαπίσει». Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση εργαλειοποιείται στην κατεύθυνση του αποχαρακτηρισμού του κτηρίου και της εκτρωματικής μετασκευής όλου του χώρου. 

Ξεκαθαρίζουμε και τονίζουμε: η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου αφορά τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη την πόλη και τους φορείς της. Είναι πολιτικά απαράδεκτο να αξιοποιούνται τέτοια ζητήματα στο πλαίσιο στρατηγικών προσωπικής ανάδειξης ενός ή δύο βουλευτών.  Το να επεκταθεί το Δικαστικό Μέγαρο μέσα στον επιβαρυμένο ιστό της πόλης, όταν έχουν προκύψει άλλες πιο ενδεδειγμένες λύσεις για την δημιουργία νέου σύγχρονου κτιρίου σε οικόπεδο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή σε έκταση του Δήμου, θα είναι τεράστιο λάθος. Πέρα από την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς, υποθηκεύει το μέλλον της πόλης, με ένα ακόμα πιο ανυπόφορο και γεμάτο αυτοκίνητα κέντρο και φυσικά τορπιλίζει οποιαδήποτε προοπτική για ένα σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό χώρο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε στην περίπτωση του Νοσοκομείου. Καλούμε τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση. Η σιωπή δεν είναι προς το συμφέρον της πόλης. Πάγια και ξεκάθαρη θέση μας είναι η μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου και απόδοση του διατηρητέου κτηρίου στην τοπική κοινωνία.

error: Content is protected !!