Στους δρόμους και πάλι οι συνταξιούχοι για ασφαλιστικό- περικοπές και επιστροφών δώρου

IMG 4bdde6eaa728c86d55d05fd454749c92 V 1024x480
banner
milonas 728x120

Όσα τα προβλήματα και τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων μένουν στα συρτάρια των υπουργείων, τόσο οι συνταξιούχοι θα παλεύουν με όλη τη δύναμή τους να διεκδικούν την επίλυσή τους. Αυτή τη φορά το ραντεβού τους είναι για το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, διεκδικώντας πλήρη αποκατάσταση των περικοπών, επιστροφή του δώρου και των επιδομάτων, ενώ το κύριο αίτημα παραμένει η αλλαγή του ασφαλιστικού.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός, στην ενημερωτική σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, αναφέρθηκε στις δράσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος και μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Το επόμενο διάστημα έχουμε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Η  μία αφορά δράσεις για την κοινωνική ασφάλιση και  η απόφαση είναι να γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώσεις, στις 30/11, ενιαία σε όλη την Ελλάδα, και σε Λάρισα και Βόλο. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι ότι θα πάμε σαν συνταξιούχοι, στις 14/12 σε πανελλαδική κινητοποίηση και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να προωθήσουμε τα αιτήματα μας και να διεκδικήσουμε το δώρο Χριστουγέννων.  Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από το νόμο Κατρούγκαλου, αν δηλαδή η απόφαση του ΣτΕ έβγαλε συνταγματικό ή αντισυνταγματικό το νόμο. Εγώ θα σας πω ότι δεν υπάρχει χειρότερη απόφαση του ΣτΕ σε ότι αφορά τους συνταξιούχους. Γιατί τελικά έβγαλε συνταγματικό το νόμο εκτός από δυο τρεις παραμέτρους. Λέει δλδ ότι συνταγματικά καλώς αποφασίστηκαν όλες αυτές οι περικοπές μέχρι το 2014. Δεύτερον αποφάσισαν ότι καλώς έγινε ο επανυπολογισμός που βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου με τους παλιούς συνταξιούχους, πέρα από αυτούς από το 2016 και μετά. Δηλαδή τι κάνει; Υπολογίζει ξανά τις συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και τα ποσοστά αναπλήρωσης που είχε ψηφίσει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Παράδειγμα: είμαι συνταξιούχος του ΟΑΕΕ, με 38 χρόνια δουλειά, έπαιρνα 1008 ευρώ. Με τον  επανυπολογισμό, μου βγάζουν ότι η σύνταξή μου είναι 610 και τα υπόλοιπα είναι προσωπική διαφορά. Αυτό πλέον δεν είναι σύνταξη. Δεν μου την έκοψαν, αλλά δεν είναι σύνταξη, είναι σε ένα κουτάκι που λέει προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πάρω ούτε ευρώ αύξηση αν δώσουν αυξήσεις στις συντάξεις και αν πιέσουν οι θεσμοί για περικοπές εμείς είμαστε στο στόχαστρο. Κι αν πάνε οι συνάδελφοι και πάρουν τα εκκαθαριστικά του 2019 το Γενάρη,  θα δουν τι θα γινόταν αν δεν είχαμε ακυρώσει το νόμο Κατρούγκαλου, για την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς από το 2019.

Αφήνει ανοιχτό κάτι που αφορά 250.000 συνταξιούχους, λέει ότι δεν υπήρχε αναλογιστική μελέτη σε ότι αφορά τους συναδέλφους που παίρνουν πάνω από 1.300 ευρώ, με το επικουρικό και πράγματι ήταν αδικία. Γιατί ένας συνταξιούχος με 40 χρόνια δουλειά έπαιρνε 600 ευρώ το μήνα και τον κατεβάσανε στα 160 και ένας άλλος συνταξιούχος με 25 χρόνια έπαιρνε 200 και κάτι. Άρα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός αλλά λένε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογιστική μελέτη, που δεν ξέρουμε αυτή τι θα πει. Είναι επιμέρους ζητήματα που δεν αφορούν όλους τους συνταξιούχους. Το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι η σύνταξη. Αφορά τους εργαζόμενους, αφορά εσάς κυρίως σε εσάς στοχεύουν αυτά τα μέτρα, γιατί αύριο πώς θα πάρετε σύνταξη; Επίσης αυτή η απόφαση κατοχυρώνει τη σύνταξη στα 67, και ενώ παλιά μπορούσες στα 35 χρόνια να πάρεις πλήρη σύνταξη τώρα σου λέει πρέπει να πας στα 40 και στα 42 χρόνια».

 

ert.gr

error: Content is protected !!