Γονείς αγνοούμενων μεταναστών ξεκίνησαν αναζητήσεις προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ

2768967
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 08:10

KEN 1

Ένα «καραβάνι» περίπου πενήντα ανθρώπων, των γονιών μεταναστών από την κεντρική Αμερική οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί, αναχώρησε χθες Παρασκευή από το νότιο Μεξικό για να διανύσει κάπου 5.000 χιλιόμετρα, με την ελπίδα να βρει ίχνη των αγνοουμένων.

Αποτελούμενο από 45 γυναίκες και πέντε άνδρες, αυτό το «καραβάνι των μητέρων από την κεντρική Αμερική», το δέκατο πέμπτο κατά σειρά, μπήκε στο Μεξικό από τη Γουατεμάλα και σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα μεξικανικά σύνορα με τις ΗΠΑ.

«Είναι τεράστιος ο αριθμός των μεταναστών που αγνοούνται στο Μεξικό. Από 70.000 ως 120.000, κατά ορισμένους υπολογισμούς. Πολλοί βρίσκονται σε ομαδικούς τάφους, άλλοι σε μυστικούς τάφους, άλλοι ακόμη σε νεκροτομεία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάρθα Σάντσες, μια από τις οργανώτριες του καραβανιού.

«Άλλοι κρύβονται σε διάφορα μέρη του Μεξικού και ζουν λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογικές ζωές, εργάζονται, αλλά αποφεύγουν το να έλθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους», είτε λόγω δεν έχουν τα μέσα, ή διότι φοβούνται πως θα εντοπιστούν από τις αρχές και θα απελαθούν, πρόσθεσε η ίδια.

Ως την 3η Δεκεμβρίου, το καραβάνι θα περάσει από 13 Πολιτείες του Μεξικού, κατά μήκος των οδών που ακολουθούν πιο συχνά οι παράτυποι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Από την πρώτη φορά που οργανώθηκε αυτό το καραβάνι, πριν από 15 χρόνια, το κίνημα κατάφερε να εντοπίσει 310 εξαφανισμένους μετανάστες, σύμφωνα με τη Σάντσες. Μέρος της μεθόδου του είναι να επισκέπτεται φυλακές και κέντρα υποδοχής και να αναρτά φωτογραφίες αγνοουμένων σε δημόσιους χώρους.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι μεξικανικές αρχές έχουν σκληρύνει την πολιτική τους έναντι των μεταναστών από τα κράτη της κεντρικής Αμερικής που διέρχονται από την επικράτεια της χώρας, αναπτύσσοντας από τον Ιούνιο περίπου 27.000 στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η ροή μεταναστών έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 08:10

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!