ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Τραμπ απαιτεί από την Ιαπωνία 8 δισ. δολάρια για να παραμείνει ο αμερικανικός στρατός στη χώρα

2769006
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 11:00

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητεί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να τετραπλασιάσει τα ποσά που καταβάλλει για να συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μονάδων των δυνάμεων των ΗΠΑ οι οποίες σταθμεύουν στη χώρα, έγραψε το περιοδικό Foreign Policy επικαλούμενο πρώην και νυν αξιωματούχους της κυβέρνησής του, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση που ασκεί σε παραδοσιακούς συμμάχους της για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου θέλει το ποσό που καταβάλλεται από το Τόκιο για την κάλυψη του κόστους της ανάπτυξης 54.000 αμερικανών στρατιωτικών την Ιαπωνία να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 2 δισεκ., σύμφωνα με το περιοδικό. Η ισχύς της τρέχουσας διμερούς συμφωνίας για το ζήτημα εκπνέει το 2021.

Για το ποσό που θέλει η Ουάσινγκτον ενημερώθηκαν ιάπωνες αξιωματούχοι τον Ιούνιο από τον Τζον Μπόλτον, τότε ακόμη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και τον Ματ Πότιντζερ, τότε διευθυντή του τμήματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που είναι αρμόδιο για την Ασία, σύμφωνα με το FP [1].

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών αντέτεινε ότι το δημοσίευμα του περιοδικού είναι λαθεμένο και δεν διεξήχθη καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για το ζήτημα αυτό.

Δεν ήταν διαθέσιμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για να σχολιάσει το δημοσίευμα πέραν των ωρών γραφείου.

Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ υφίστανται τα τελευταία χρόνια έντονη πίεση από την κυβέρνηση του Τραμπ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Ο Τραμπ αξιώνει επίσης η Σεούλ να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας — έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να αποσύρει τις δυνάμεις της χώρας του από τη χερσόνησο.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 11:00

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!