ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συγχαρητήρια Γ. Σούρλα στον τυφλό φοιτητή που ζήτησε τη βοήθειά του για να μπει στο Πανεπιστήμιο

720 561696 57bcf690d2 9cf3281bc8d90c1c
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

“Θερμά συγχαρητήρια στον Αργύρη Κουμτζή, που αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απευθύνει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Σούρλας.

Πρόκειται για τον φοιτητή, που με την ιδιότητα του κ. Σούρλα, ως Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε ζητήσει την παρέμβασή του για να γίνει δεκτό το αίτημα εισαγωγής – φοίτησης στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ο οποίος είχε αποκλειστεί λόγω της τυφλότητας.

Η τότε παρέμβαση, προς τη Σχολή, αλλά και στον αρμόδιο Υπουργό, άνοιξε τον δρόμο για την ικανοποίηση του δίκαιου  αυτού αιτήματος, αλλά και για την ίση μεταχείριση των Ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικότερα η τότε παρέμβαση – δήλωση:

Ο γενικός γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, ζήτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να γίνει δεκτό το αίτημα του αριστούχου μαθητή Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος διέπρεψε με τις επιδόσεις του στη Μαθηματική Εταιρεία, αλλά αποκλείστηκε λόγω τυφλότητας να εισαχθεί στο συγκεκριμένο τμήμα.

Κάθε άλλη απόφαση και σκέψη, σημειώνει ο κ. Σούρλας,«έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζοντας τις προβλεπόμενες διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και του Συντάγματος, οι οποίες προβλέπουν την ίση μεταχείριση όλων, ανεξαρτήτως αναπηρίας και μάλιστα μεριμνούν για την παροχή ειδικής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία».

Ακόμη η αντιμετώπιση αυτή – λόγω της τυφλότητας – συνιστά διάκριση, αφού στα αντίστοιχα Τμήματα της Αθήνας και των Ιωαννίνων, γίνονται δεκτοί φοιτητές – σπουδαστές με τυφλότητα και αναπηρία άκρων, προσθέτει ο κ. Σούρλας.

Επίσης ο κ. Σούρλας ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας για «να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή σπουδαστών με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως διάκριση, αλλά και να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα το δικαίωμα ίσης πρόσβασης σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης».

error: Content is protected !!