ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονες αντιδράσεις από την αμερικάνικη «νομιμοποίηση» των παράνομων ισραηλινών οικισμών

2770639
banner
milonas 728x120

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν θα θεωρεί πλέον τους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης ως ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, για λόγους ανθρωπιστικούς, νομικούς και κοινής λογικής.

Η αμφιλεγόμενη κίνηση της διακυβέρνησης του προέδρου Trump τη Δευτέρα ανέτρεψε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, είναι αντίθετη με πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσπάθεια να υποβαθμίσει την αλλαγή πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, δήλωσε ότι η απόφαση προέκυψε από «νομική επανεξέταση» της γνωμοδότησης του Κρατικού Τμήματος για τους οικισμούς από το 1978, αλλά οι αντιδράσεις προκλήθηκαν τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί αποφεύγουν αμέσως να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο για την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ – ο γερουσιαστής του Βερμόντ και Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Bernie Sanders χαρακτήρισε την απόφαση Trump για “απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπονόμευση της διπλωματίας, υποκρύπτοντας την εξτρεμιστική του βάση”.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, επανέλαβε έκκληση προς το Ισραήλ να “τερματίσει όλες τις οικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως κατοχική δύναμη”, μετά την ανακοίνωση.

Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από τους παράνομους  ισραηλινούς οικισμούς πρέπει να χαρακτηρίζονται «εκτός νόμου». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, προειδοποίησε ότι η αμερικανική κίνηση θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στη δυνατότητα ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Άλλοι επεσήμαναν ότι η βοήθεια και η συνέργεια σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθιστούν τους Αμερικανούς συνεργάτες στα εγκλήματα του Ισραήλ.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι οι ισραηλινοί οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη αποτελούν έγκλημα πολέμου.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτήθηκαν που οφείλεται η κίνηση και ποιους προσπαθεί να προσελκύσει η αμερικανική κυβέρνηση, αφού οι “Αμερικανοί Εβραίοι απορρίπτουν μαζικά τον Trump.

Όμως η απόφαση της Trump να «αναγνωρίσει» την ισραηλινή κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν της Συρίας, η απόφαση για την Δυτική  Όχθη  μπορεί να αποτελεί προσπάθεια να προωθηθεί η καταρρέουσα θέση του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος ακόμα δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση μετά από δύο εκλογές και προσπαθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, ο Pompeo αρνήθηκε τη διασύνδεση.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!