Κοινός προβληματισμός για τους εκβιασμούς της Τουρκίας

2770660
banner
milonas 728x120


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 11:24

Πονοκέφαλος τόσο για την Κύπρο αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και το πώς τοποθετείται εκβιαστικά τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνάντηση με ιδιαίτερη σημειολογική σημασία, καθώς είναι η δεύτερη σε έναν χρόνο και πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η ατζέντα της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Πομπέο κινήθηκε πάνω σε τρεις άξονες: α) Τις διμερείς σχέσεις: προωθείται η συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας με προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα στην Κυπριακή Εθνική Φρουρά και την αμερικανική εθνοφρουρά (επίπεδο πολιτειών), έναρξη συζήτησης για κατάργηση της βίζας κλπ. β) Στο Κυπριακό: ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέλουν να δουν σύντομα εξελίξεις κάτι που μετέφεραν και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. γ) Ενεργειακά/περιφερειακά: Ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ, την οποία μετέφεραν και προς τους Τούρκους συνομιλητές τους, ότι επενδύουν στην ενεργειακή προοπτική της περιοχής. Στα περιφερειακά σταθερή στήριξη

Προβληματισμός υπάρχει και για τα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση του Βερολίνου. Οι χθεσινές τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδεικνύουν μια σαφή προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμηνύσει πως δεν θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με υφιστάμενους όρους στο Κυπριακό, αποσκοπεί από τη μια να περιορίσει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας της συνάντησης στο Βερολίνο και από την άλλη να ξεκαθαρίσει πως μέχρι τις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν μπαίνει θέμα πενταμερούς. 

Τον αρνητικό ρόλο που έρχεται να παίξει η Τουρκία παραμονές της συνάντησης των τριών υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με δήλωσή του που απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Το κλειδί, πλέον, βρίσκεται στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο πώς θα κινηθεί τόσο στο Βερολίνο όσο και στη συνέχεια.     

Πηγή: philenews.com


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 11:25

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!