ΚΚΕ: Να φύγουν οι αμερικανικές βάσει από το Στεφανοβίκειο και από όλη την Ελλάδα

kke sima
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

 

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, τη νεολαία και τις γυναίκες της περιοχής, να ξεσηκωθούν ενάντια στην μετατροπή της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας σε ένα “πολεμικό αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο”. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ, πίσω από τις πλάτες του λαού, όπως και όλες οι προηγούμενες και θα έρθει το επόμενο διάστημα για κύρωση στη Βουλή, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. 

Μετατρέπει «άπαξ και διά παντός» τη μισή και πάνω Ελλάδα σε δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής.

 • Ενισχύει παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους από Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.
 • Παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στην 110 Π.Μ της Λάρισας.
 • Εγκαθιστά αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα στην Κεντρική Ελλάδα (προσώρας χρησιμοποιούν για «περιοδική μεταστάθμευση» το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας). Ήδη στον Βόλο έχουν φθάσει αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός.
 • Εγκαθιστά αμερικανοΝΑΤΟϊκό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλει να αξιοποιήσει το λιμάνι της για στρατιωτικούς σκοπούς (διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και για την επέκταση των Αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι καραμπινάτα ψέματα.

Οι βάσεις τους δε φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών. 

Αυτό είναι το νόημα των επανειλημμένων δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη στην  Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, ότι η Ελλάδα αποτελεί «γεωπολιτικό μεντεσέ» και «κράτος πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ. Δηλαδή:

 • Στην «πρώτη γραμμή» των πολεμικών σχεδίων στον Περσικό και ενάντια στο λαό του Ιράν, όπως στην «πρώτη γραμμή» βρέθηκε η Σούδα όλα τα προηγούμενα χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη κ.ο.κ. 
 • Στην «πρώτη γραμμή» των Νατοϊκών σχεδίων περικύκλωσης της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. 
 • Στην «πρώτη γραμμή» των σχεδίων για να διατηρηθεί η Τουρκία στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, αναλαμβάνοντας το ρόλο «διαύλου», ανοίγοντας στα «γεμάτα» τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κύπρο.

Αυτό επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, που απευθυνόμενος στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τόνισε πώς “πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον”!

Η εμπλοκή σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων. Η χώρα μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Εξίσου αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία ως Νατοϊκή δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. 

Η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, η ύπαρξη των Νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα, δεν απέτρεψαν, αλλά όξυναν την τουρκική επιθετικότητα.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Άλλωστε, η προώθηση των σχεδίων διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε Κύπρο και Αιγαίο προωθείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Τα μόνα «ανταλλάγματα» είναι αυτά που προσδοκά η αστική τάξη για την αναβάθμισή της, ενώ για το λαό η «πληρωμή» είναι ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τα σχέδιά τους με θύματα τους λαούς κι αυτό σημαίνει νέοι πόλεμοι, φτώχεια, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους. Κερδισμένοι θα είναι εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που θα επωφεληθούν από τις ενεργειακές & άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες επιπλέον  παραδίνουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σε ντόπια & ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα, δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

 • Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και να καταγγελθεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας, της 110 Π.Μ της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να μην μεταφερθούν στον Άραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.
 • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του.
 • Να δυναμώσει η πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά.

Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ακόμα περισσότεροι να μπουν στη μάχη. Να γίνουν ακόμα περισσότερες οι ήδη χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις. Να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων φορέων, σωματείων, συνδικάτων η πάλη ενάντια στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και τις αμερικανονατοικές βάσεις. 

error: Content is protected !!