Λιώνουν οι πάγοι και κατευθύνονται προς τις πόλεις μας

20157340 1448566715201955 8954244188834382229 o
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Γράφει ο περιβαλλοντολόγος Κων. Λυχναρόπουλος

KEN 1

Διαβάζαμε στα βιβλία μας και βλέπουμε στις ειδήσεις και τα social media για το λιώσιμο των πάγων. Γίνονταν πάντα λόγος για αύξηση της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα να πνιγούν οι παράκτιες περιοχές, ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων για την περίοδο του εκτεταμένου φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η δημιουργία προγραμμάτων προσομοίωσης ακραίων σεναρίων προκάλεσε κύμα φόβου και κινδυνολογίας στους πολίτες που δεν εκπαιδεύτηκαν να γνωρίζουν τους νόμους της φυσικοχημείας του περιβάλλοντος. Δημιουργήθηκαν τροπολογίες νομοθεσιών και Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου για να μην αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας. Δεν υπολόγισαν την Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας. Δεν υπολόγισαν το συντελεστή εκπομπής θερμικής ακτινοβολίας κατά Κίρχοφ. Έκαναν χρήση της κλασσικής φυσικής που δεν υφίσταται σε πραγματικές συνθήκες. Η έλλειψη γνώσεων κβαντικής μηχανικής στη μετεωρολογία δεν επιτρέπει να δούμε ένα χωριό στο βουνό να πνίγεται από το λιώσιμο των πάγων, χωρίς να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας.
Πρόσφατα θύματα των λιωμένων πάγων της Ανταρκτικής είναι η Θάσος, η Κυανή Ακτή (thenewspaper, 22-24/11/2019) και άλλες περιοχές. Φυσικά, θα αναρωτηθείτε τη συσχέτιση μεταξύ των φαινομένων και των περιοχών. Ας το αναλύσουμε για να το γνωρίζουμε κι αυτό.
Αρχικά, κάνουμε λόγο για τη μετατόπιση των εποχών. Περιβαλλοντικά, πια, η έναρξη του “Φθινοπώρου” είναι ο Νοέμβριος και διατηρείται ανάλογα με την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που απορροφάται από το διπλανό τεταρτημόριο του πλανήτη που έχει την εποχή “Καλοκαίρι”. Η μετατόπιση των εποχών πολλαπλασίασε μετεωρολογικά φαινόμενα που διατήρησαν τα αέρια του θερμοκηπίου σε υψηλή συγκέντρωση. Η αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου έφερε τα υπέρ και τα κατά του. Στα θετικά συγκαταλέγεται η μείωση της “Τρύπας του Όζοντος”, που παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 1985 στην περιοχή του Νοτίου Πόλου. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η αύξηση της θερμικής “κουβέρτας” του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να συγκρατείται αρκετή θερμότητα στην επιφάνεια, χωρίς να μπορεί να αποβληθεί η περίσσεια ενέργεια στο διάστημα.
Η συγκράτηση της θερμότητας αύξησε την επιφανειακή θερμοκρασία, αυξάνοντας έτσι την ταχύτητα εξάτμισης των θαλασσών και ποταμών και την ταχύτητα εξάχνωσης των πάγων.
Εξάτμιση: μετατροπή του υγρού σε αέριο
Εξάχνωση: μετατροπή του στερεού σε αέριο
Λιώσιμο/Υγροποίηση: μετατροπή στερεού σε υγρού
Συμπύκνωση: μετατροπή αέριου σε υγρού
Η αυξημένη θερμική ενέργεια των περιοχών, απορροφάται από τις περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα παγόβουνα τραβούν μεγάλα ποσά ενέργειας, βοηθώντας στην ψύξη του πλανήτη, αλλά η ποσότητα και ο όγκος των παγόβουνων δεν φτάνουν για τα υπόλοιπα χρόνια. Η αυξημένη θερμική ενέργεια βοηθάει στο λιώσιμο των πάγων, το νερό των οποίων εξατμίζεται γρήγορα στην επιφάνεια των θαλασσών. Η εξάχνωση των πάγων μετατρέπει το στερεό νερό κατευθείαν σε ατμοσφαιρική υγρασία. Όλα τα κυβικά που έχουν εξατμιστεί και εξαχνωθεί βρίσκονται στον ουρανό, σε μορφή σύννεφων. Το φαινόμενο επιβεβαιώνεται από την παρατήρηση των μετρήσεων συλλογής των βροχών με διαφορές, αρκετών κυβικών νερού συγκριτικά με παλαιότερα έτη, για τις ίδιες περιοχές μελέτης.
Οι μεγάλες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν ήπιες αρνητικές επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές αν σε μεγαλύτερο υψόμετρο υπήρχαν πολυετή δάση. Τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες νερού και να μειώσουν την ορμητική ταχύτητα κατάβασης του νερού προς τις κατοικημένες περιοχές (Λυχναρόπουλος, 2012. Λειτουργία των δασών. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος). Δυστυχώς, περιοχές με καμμένα δάση και παράνομη οικοδόμηση σε επικίνδυνες περιοχές, έχουν πληγεί από τέτοιες κατακρημνίσεις (βροχοπτώσεις). Το καμμένο δάσος δε δημιουργεί προβλήματα οξυγόνωσης του πλανήτη, αφού το οξυγόνο παράγεται κατά βάση από μικροοργανισμούς και άλγη στους ωκεανούς και συμπληρωματικά από τα δέντρα. Τα καμμένα δάση μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι ανθρωποκεντρικά. Ένας πλανήτης με καμμένες εκτάσεις, χωρίς το ανθρώπινο είδος, λειτουργεί ως “Επαναφορά Εργοστασιακών Ρυθμίσεων” για την περιοχή της πυρκαγιάς. Τα καμμένα δάση, αθροιστικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα, πολλαπλασιάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου άρα αυξάνεται η ποσότητα του νερού που κατακρημνίζεται (βροχή).
Περιοχές με καμμένα δάση και πεπαλαιωμένο δημόσιο αποχετευτικό σύστημα μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους κατοίκους τους. Βλέπε Βενετία 2019 και Θάσο 2019. Οι φετινές κακοκαιρίες θα πηγάζουν από τις καλοκαιρινές δασικές καταστροφές της χώρας μας και των υπολοίπων χωρών. Οι καταστροφές των δασών του Αμαζονίου και του Καναδά θα φέρουν αρκετούς μεγατόνους νερού στη χώρα μας και οι Καλλικρατικοί δήμοι που δεν προετοιμάστηκαν για τις απερχόμενες βροχές θα πληγούν με υλικές καταστροφές μέχρι και με μείωση πληθυσμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Ως επιστήμονας της τοπικής μας κοινωνίας, ζητώ την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των φρεατίων σε ολόκληρο το Δήμο μας για να μη θρηνήσουμε θύματα. Κάνοντας επίκληση του επιπρόσθετου τίτλου μου, ως Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας, παρακαλώ του τοπικούς άρχοντες να δώσουν προτεραιότητα στη λειτουργικότητα του αποχετευτικού δικτύου, τώρα που είναι νωρίς.
error: Content is protected !!