ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μία άποψη  στην Ημερίδα για την αέρια ρύπανση   

5fb1840a45e7317cafefbbcbea542099 XL
milonas 728x90 1
728x110 2

Γράφει ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς

 H ημερίδα για την αέρια ρύπανση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το προηγούμενο Σάββατο και οργανώθηκε πολλούς επιστημονικούς φορείς, δεν απάντησε  στα κρίσιμα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τα τελευταία κυρίως χρόνια. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από την επιτροπή πολιτών, έθεσαν επι τάπητος το πρόβλημα της καύσης των σκουπιδιών και των επιπτώσεών της στην δημόσια υγεία. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών κ Πανδής και του Δημόκριτου κ Ελευθεριάδης, αναφέρθηκαν σε γνωστά ως επί το πλείστον στην κοινωνία του Βόλου, θέματα, αφού αυτά ήταν τα συμπεράσματα πλήθους παλιότερων μελετών, όπως εμφαντικά αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Γουργουλιάνης .Ουδεμία αναφορά έγινε στην επιπτώσεις της καύσης  σκουπιδιών και των παραπροϊόντων τους, την ύπαρξη διοξινών,  και βαρέων μετάλλων καθώς και την ενδεχόμενη δημιουργία του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών και την παραγωγή SRF, το οποίο έχει σχεδιάσει ο Δήμος Βόλου. Μερικά από  ζητήματα έβαλαν συζήτηση πολίτες και πολιτικοί που πήραν το λόγο, διερμηνεύοντας σαφώς στην αγωνία και τα αισθήματα των πολιτών του Βόλου, αλλά οι καθηγητές και ιδιαίτερα ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ Ελευθεριάδης τήρησαν σιγή ασυρμάτου.

  Τουναντίον  υπερτονίστηκαν κάποια στοιχεία, όπως η καύση των κλαδιών, που συμβαίνει ένα μήνα το χρόνο, η λειτουργία των τζακιών( 3-4 μήνες το χρόνο), ενώ απέφυγαν να μιλήσουν για την ταμπακιέρα. Η επιδημιολογική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο  Κορδάτου πριν από μερικούς μήνες, είχε χτυπήσει το καμπανάκι στους υπεύθυνους της πόλης, της περιφέρειας και του Κράτους, οι οποίοι δυστυχώς απουσίασαν επιδεικτικά από την εκδήλωση.  Οι δε βουλευτές οι οποίοι έχουν σημαντικότατο ρόλο στην ανάδειξη και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων που έχουν σχέση με το καθαρό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, πρέπει να αποβάλλουν την αμηχανία τους και να εκφράσουν  την πολιτική τους ευαισθησία, σταθερά και αταλάντευτα, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

   Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία των επιστημονικών φορέων είναι και  θετική και πρέπει να συνεχιστεί με στόχευση την πίεση προς τους αρμόδιους όλων των βαθμίδων για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, όπως το ηλεκτρονικό δίκτυο αδιάλειπτης μέτρησης της ρύπανσης ,η διερεύνηση των διοξινών , των φουρανίων και των βαρέων μετάλλων, η επικαιροποίηση της επιδημιολογικής μελέτης με μεγαλύτερη ανάλυση σχετικά με τις πηγές και τις χημικές ουσίες της ρύπανσης. Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Μαγνησιωτων θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την για να έχομε το περιβάλλον που μας αξίζει , το οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας , όπου επάξια παίρνουν την σκυτάλη.

                                                  

error: Content is protected !!