“Λύκε, τι κάνεις εδώ;” στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Στιγμιότυπο 2019 11 26 6.58.43 μμ
stergiou
fotou
728x110 3

Το εργαστήρι κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς παρουσιάζει τη νέα του παράσταση “Λύκε, τι κάνεις εδώ;”, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο θεατράκι του Ιδρύματος, στην Αγριά. Αυτή τη φορά τα παιδιά του εργαστηρίου κουκλοθέατρου συνθέτουν τις εικόνες μιας διαφορετικής παράστασης σύγχρονου θεάτρου σκιών. Οι πειραματισμοί τους με μηχανές προβολής και πολλαπλές πηγές φωτός, δημιουργούν ένα μαγικό κόσμο φτιαγμένο από φως και χρώματα. Η παράσταση βασίζεται στο πολυβραβευμένο βιβλίο του βέλγου συγγραφέα Thierry Robberecht, « Ο λύκος που έπεσε από το βιβλίο του».

728X100

Όλα ξεκινούν όταν ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης πέφτει από το ράφι του κι ο λύκος της ιστορίας γλιστρά στο πάτωμα!

«- Μη με αγγίξεις, είπε ο λύκος. Στο βιβλίο μου είμαι ένας τρομακτικός λύκος κι όλοι με φοβούνται!»

«- Ίσως, απάντησε ο γάτος της βιβλιοθήκης. Τώρα όμως δε βρίσκεσαι μέσα στο βιβλίο σου, είσαι στο δικό μου λημέρι…»

Ο λύκος, που στο βιβλίο εκείνο ήταν μεγάλος και κακός, τώρα είναι χαμένος και μόνος, μικρότερος κι από το γάτο της βιβλιοθήκης, που με μανία τον κυνηγά. Μα το δωμάτιο είναι γεμάτο βιβλία, σε αυτά θα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο.

Η ιστορία ενθουσίασε τους μικρούς κουκλοπαίκτες. Ο λύκος χρειαζόταν τη  βοήθειά τους για να ξεφύγει και εύκολα επινόησαν καινούριες περιπέτειες. Καθώς το εργαστήρι μας βρίσκεται στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πορφυρογένειου Ιδρύματος, η έμπνευση ήταν μεγάλη! Λύκοι, πρόβατα και δεινόσαυροι, ιππότες, φαντάσματα και πειρατές, μια πολύβουη μεγαλούπολη κι ένα σκοτεινό δάσος, ιστορίες διαφορετικές φτιαγμένες από το ίδιο υλικό, εικόνες κι όνειρα.

«Την στιγμή που πήρε μια ανάσα ανακούφισης άκουσε κάποιον να κλαίει…ένα κορίτσι με κόκκινο παλτό!»

Το στοιχείο της ανατροπής είναι πολύ έντονο και αγαπητό στα παιδιά, οι συμβάσεις της καθημερινότητας μοιάζουν με αστείες φάρσες κι οι χαρακτήρες αλλάζουν. Είναι ο λύκος, ο φοβερός και τρομερός «κακός» των παραμυθιών ή μήπως είναι κι αυτός ένας ευαίσθητος χαρακτήρας που φοβάται, όπως όλοι μας; Οι ρόλοι αντιστρέφονται σε αυτή την ιστορία επιβίωσης, ο λύκος σαστισμένος και κυνηγημένος από όλους, γίνεται τελικά βοηθός και σύντροφος στην περιπέτεια.

Ο πολύχρωμος κόσμος των βιβλίων αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη οθόνη από χαρτί που καλύπτει ολόκληρη τη σκηνή του θεάτρου. Πίσω της τα παιδιά συνθέτουν τις εικόνες τους, φτιαγμένες από φως. Οι φιγούρες είναι μικρές κι επίπεδες και τα σκηνικά παραπέμπουν σε σελίδες εικονογραφημένες. Οι διάλογοι είναι σύντομοι, ο ρυθμός κι η μουσική κυριαρχούν, το σκηνικό της κάθε ιστορίας φτιάχνεται κι αλλάζει την ώρα της παράστασης κι οι κούκλες-ήρωες αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους μια ξέγνοιαστη χορογραφία!

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς κλείνει εννέα χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας μαζί με τους μικρούς του μαθητές. Φιλοξενεί τέσσερα τμήματα με παιδιά όλων των ηλικιών κι εφήβους. Οι παραστάσεις του προτείνουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό, τόσο στις επιλογές των ιστοριών, όσο και στον τρόπο προσέγγισης. Η πρόεδρος του Ιδρύματος Κατερίνα Πορφυρογένη, υποστηρίζει με ενθουσιασμό κάθε προσπάθεια. Φέτος ξεκίνησαν δύο νέα εργαστήρια, παραδοσιακό θέατρο σκιών με ήρωα τον Καραγκιόζη και δημιουργική γραφή για παιδιά δημοτικού. Η όμορφη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος είναι ο πυρήνας όλων των δράσεων. Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

error: Content is protected !!