Ο πρώτος γύρος ακροάσεων για την παραπομπή του προέδρου έχει ολοκληρωθεί. Και τώρα τι;

2775815
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 11:51

KENT728X100 1

Η προσπάθεια να τεθεί υπό αμφισβήτηση το υπόλοιπο της θητείας για τον Πρόεδρο Trump έχει μόλις ξεκινήσει.

Το Κογκρέσο κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στην πρώτη ακροαματική διαδικασία της 4ης Δεκεμβρίου. Ο Jerrold Nadler, πρόεδρος της δημοκρατικής επιτροπής του δικαστικού σώματος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Trump θα μπορούσε είτε να παρευρεθεί είτε να «σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη διαδικασία».

 Αν παρευρεθεί, ο πρόεδρος θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει τους μάρτυρες.

Μετά από ένα μήνα  καταθέσεων κεκλεισμένων των θυρών, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Πέμπτη ολοκλήρωσαν δύο εξαγριωμένες εβδομάδες δημόσιων ακροάσεων διερεύνησης, με 12 μάρτυρες που κατέθεσαν πληθώρα αποκαλύψεων.

#  Ναι, υπήρχε πρόβλημα με την Ουκρανία.

#  Ναι, εμπλεκόταν ο πρόεδρος Trump. Ναι, όλα τα στοιχεία είναι καταδικαστικά προκαλώντας πολιτική κόλαση.

Και τώρα τι θα γίνει? Ο πρόεδρος της επιτροπής   Adam Schiff (Δημοκρατικός της Καλιφόρνια) ανακοίνωσε τη Δευτέρα για το χρονοδιάγραμμα των δημοκρατών, ανακοινώνοντας ότι η έκθεση της επιτροπής του σχετικά με τα πορίσματα των δύο τελευταίων μηνών θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Δικαστικών μετά από την εορτή των Ευχαριστιών. “

Θα υπάρξουν και άλλες ακροάσεις;

Οπως επισημαίνει ο Schiff στην ανακοίνωσή του, «δεν αποκλείουμε τη δυνατότητα περαιτέρω καταθέσεων ή ακροάσεων». Η επιτροπή προσπάθησε να ακούσει από διάφορες προσωπικότητες τη γνώση από πρώτο χέρι σχετικά με τη σχέση της κυβέρνησης Trump με την Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Mike Pence , Ο αρχηγός του προσωπικού Mick Mulvaney, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo και ο Rudy Giuliani, ο προσωπικός δικηγόρος του Trump – αλλά έχουν περάσει από το πέτρωμα από τον Λευκό Οίκο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, του οποίου το όνομα αναφέρθηκε συχνά στις ακροάσεις και δεν φαίνεται πλέον να είναι σε πολύ καλές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο.

Την Κυριακή, ο Schiff εξήγησε στον Jake Tapper του CNN ότι εργάζεται για να οδηγήσει τον Bolton ενώπιον της επιτροπής. “Αλλιώς, θα πρέπει να εξηγήσει μια μέρα αν διατηρεί αυτή τη θέση επειδή θέλησε να περιμένει να τα δημοσιοποιήσει σε βιβλίο αντί να πει στον αμερικανικό λαό αυτό που ήξερε όταν αυτό πραγματικά είχε σημασία για τη χώρα”.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπόλτον υπέγραψε συμφωνία για να γράψει βιβλίο για την περίοδο που βρισκόταν στο Λευκό Οίκο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ο Schiff να προσπαθήσει να ακούσει από άλλους μάρτυρες που έχουν γνώση της κατάστασης, εάν προκύψουν νέες πληροφορίες.

“Βρισκόμαστε στη διαδικασία λήψης περισσότερων εγγράφων όλη την ώρα”, δήλωσε στο CNN. “Έτσι, γίνεται η ερευνητική εργασία.”

Τι θα κάνει η Νομική Επιτροπή του Σώματος με την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών;

Αφού η Επιτροπή Πληροφοριών – μαζί με τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και εποπτείας, οι οποίες διεξάγουν επίσης έρευνες σχετικές με την υπόθεση – υποβάλει την έκθεσή της, η δικαστική επιτροπή θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα, θα διεξαγάγει τις δικές της ακροάσεις και θα αποφασίσει εάν θα συντάξει και θα συστήσει άρθρα της μομφής που αποτελεί το ισοδύναμο των κατηγοριών εναντίον του προέδρου.

 Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να αποφασίζουν πώς να οριοθετήσουν πιθανά άρθρα επιβολής της παραπομπής.

 Η συμπεριφορά του Trump όσον αφορά την υπόθεση της Ουκρανίας θα ήταν η βάση τους, αλλά οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλέξουν να τις επεκτείνουν ώστε να συμπεριλάβουν τις προσπάθειες του προέδρου να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη -όπως περιγράφει λεπτομερώς στην έκθεσή του ο Mueller.

Τι γίνεται με τη Γερουσία;

Αν το Σώμα ψηφίσει για να κατηγορήσει τον πρόεδρο, τα άρθρα της μομφής θα μεταβιβασθούν στη Γερουσία, η οποία θα διεξάγει   δίκη για να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα.

Δεν υπάρχει κάποια νομική απαίτηση για τον αρχηγό της πλειοψηφίας Ρεπουμπλικάνο Mitch McConnell   να προωθήσει  τα άρθρα της παραπομπής. Αν το κάνει – και φαίνεται ότι θα το κάνει – δεν είναι σαφές πώς θα δομηθεί μια παρόμοια δίκη ή πόσο θα διαρκέσει.   Εκπρόσωπος της Γερουσίας και Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις δυνατότητες δίκης διάρκειας δύο εβδομάδων και ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!