Κούβα και Βενεζουέλα υποκινούν τις κινητοποιήσεις στη Λατινική Αμερική

2776356
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τετάρτη τη Βενεζουέλα και την Κούβα ότι υποκινούν τις εντάσεις στη Λατινική Αμερική, όπου σε πολλές χώρες έχουν ξεσπάσει μαζικές κινητοποιήσεις ευρείας κλίμακας.

Ο Έλιοτ Έιμπραμς, ειδικός αντιπρόσωπος της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Βενεζουέλα, που συντονίζει τις αμερικανικές προσπάθειες για την αποπομπή του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι το Καράκας και η Αβάνα χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και άλλα μέσα για να τροφοδοτούν την αναταραχή σε άλλες χώρες.

«Υπάρχουν αποδείξεις οι οποίες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται για τις προσπάθειες των καθεστώτων της Κούβας και της Βενεζουέλας με σκοπό να επιδεινωθούν τα προβλήματα στη Νότια Αμερική», είπε ο Έιμπραμς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ως τεκμήριο, ο ειδικός απεσταλμένος επικαλέστηκε την πρόσφατη απέλαση από την Κολομβία, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή, 59 πολιτών της Βενεζουέλας που κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και ταραχές ή ότι τις υποκίνησαν.

Παράλληλα την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντούκε και σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε τον «εθνικό διάλογο» που έχει αρχίσει ο αρχηγός του κράτους στην Κολομβία.

Κατά την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους, ο Πομπέο «επαναβεβαίωσε [τον Ντούκε] για την απαρασάλευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Κολομβίας για να διευκολυνθεί η δημοκρατική και ειρηνική έκφραση» του κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα αυτή.

Ο Έλιοτ Έιμπραμς επανέλαβε εξάλλου την κατηγορία της Ουάσινγκτον, την οποία έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά η Αβάνα, πως Κουβανοί χρηματοδοτούν ή υποκινούν τις διαδηλώσεις εναντίον της μεταβατικής δεξιάς προέδρου της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες, μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες υπό την πίεση του στρατού τη 10η Νοεμβρίου, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις υποστηρικτών της ριζοσπαστικής δεξιάς που αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη κατηγορήσει τη Βενεζουέλα ότι υποκίνησε διαδηλώσεις στον Ισημερινό και στη Χιλή.

Ο Νικολάς Μαδούρο παραμένει στην εξουσία, παρότι η Ουάσινγκτον, κυβερνήσεις χωρών της Δύσης και της περιφέρειας δεν τον αναγνωρίζουν πλέον. Η Ουάσινγκτον άρχισε τον Ιανουάριο εκστρατεία κυρώσεων και άλλων πιέσεων με σκοπό να αναγκαστεί ο σοσιαλιστής πρόεδρος να εγκαταλείψει την εξουσία και για να υποστηρίξουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο.

Ο Έιμπραμς διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει θέση όσον αφορά τη Βενεζουέλα. «Δεν έχουμε σχέδιο Β. Έχουμε σχέδιο Α. Θεωρούμε ότι θα φέρει καρπούς», είπε.

Ο αναβρασμός συνεχίστηκε χθες για έβδομη συνεχόμενη ημέρα στην Κολομβία, όπου έγινε δεύτερη γενική απεργία, έπειτα από εκείνη της περασμένης Πέμπτης, ενώ στη Χιλή οι διαδηλώσεις διαρκούν πλέον πάνω από σαράντα ημέρες. Οι μαζικές κινητοποιήσεις στα κράτη της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζουν να έχουν κοινό παρονομαστή, έχουν αμαυρωθεί σε όλες τις περιπτώσεις από αιματηρά επεισόδια.


Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

KEN 2

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!