ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτικό σκάνδαλο στην Ιταλία για το ζήτημα προβολής θυμάτων στα ναζιστικά στρατόπεδα

2776465
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, 09:40

Διαστάσεις ευρύτερου πολιτικού σκανδάλου προσλαμβάνει πλέον η άρνηση της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Σκίo, κοντά στη Βιτσέντσα, στη βόρειο Ιταλία, να εγκρίνει την πρόταση της παράταξης που πρόσκειται στο κεντροαριστερό Pd να τοποθετηθούν επιμνημόσυνες πέτρες στους δρόμους της πόλης με τα ονόματα των πολιτών της-θυμάτων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως επισημαίνει στην τοπική εφημερίδα «Giornale di Vicenza» ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας Αλμπέρτο Μπερτόλντο, πρωτοβουλίες αυτού του είδους «εγκυμονούν κινδύνους να προκαλέσουν περισσότερο μίσος και διχόνοιες. Ας αφήσουμε τα θύματα να κείνται εν ειρήνη». Άλλο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της ίδιας παράταξης δηλώνει πως «δεν είναι σωστό να μνημονεύουμε κάποιους και να παραμελούμε άλλους».

Η απόρριψη αυτή, που έγινε δυνατή χάρη στην αποχή της ξενοφοβικής Λέγκας από την ψηφοφορία, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ιταλία. Η γερουσιαστής με το κόμμα της «Ζωντανής Ιταλίας» του Ματέο Ρέντσι, Ντανιέλα Σμπρολίνι, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και επεσήμανε πως «το Σκίο πρέπει να έχει το θάρρος να θυμάται. Όποιος χάνει τη μνήμη του, χάνει και το μέλλον του».

Αντιδράσεις υπήρξαν και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο του Βένετο, όπου ο επικεφαλής του PD Στέφανο Φρακάσο υπογράμμισε πως «η πλειοψηφία απέρριψε την αξιοπρέπεια της πόλης». Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκληθεί επίσης μεγάλη αντίδραση στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει αυτήν την ελάχιστη υπενθύμιση του μαρτυρίου 14 πολιτών του Σκίο, που αποτελεί σαφώς το αποτέλεσμα διακρίσεων, με τη δικαιολογία πως αυτή η υπενθύμιση «διαιρεί».

Πηγή:La Repubblica, Corriere della Sera,


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, 09:59

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!