Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Ουκρανό καπετάνιο για το πολύνεκρο ναυάγιο στον Δούναβη

2777035
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, 02:08

728X100 3 1

Ούγγροι εισαγγελείς απήγγειλαν την Πέμπτη κατηγορίες για ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια πολλών ζωών και για αποτυχία να παράσχει βοήθεια σε 35 ανθρώπους εις βάρος του Ουκρανού καπετάνιου ενός ελβετικού τουριστικού ποταμόπλοιου, το οποίο εμβόλισε και βύθισε ένα μικρότερο τουριστικό πλοίο τον Μάιο στον Δούναβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι.

Το μικρό τουριστικό σκάφος Mermaid, με 35 επιβαίνοντες, βυθίστηκε αφού εμβολίστηκε από το τουριστικό ποταμόπλοιο στον ποταμό Δούναβη, στη Βουδαπέστη, κάτω από μια γέφυρα και υπό σφοδρή βροχόπτωση.

Είκοσι πέντε από τα θύματα ήταν Νοτιοκορεάτες. Ο καπετάνιος του Mermaid και ένα μέλος του πληρώματος επίσης πνίγηκαν, ενώ ένας Κορεάτης παραμένει αγνοούμενος.

Αυτό ήταν το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στον Δούναβη τα τελευταία 50 χρόνια και πλέον.

Το μικρότερο σκάφος, το Mermaid, προσπέρασε το μεγαλύτερο σκάφος και προηγείτο καθώς επιχειρούσε να πλεύσει κάτω από τη γέφυρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Μολαυταύτα, ο καπετάνιος του μεγαλύτερου πλοίου επιτάχυνε παρότι το μικρό σκάφος ήταν ορατό και στο ραντάρ.

“Ο καπετάνιος δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, δεν επικεντρώθηκε στο να κατευθύνει το πλοίο για αρκετά λεπτά”, επισήμαναν οι εισαγγελείς προσθέτοντας ότι ο καπετάνιος δεν κράτησε απόσταση ασφαλείας και δεν έστειλε τα ραδιοσήματα και ηχοσήματα που απαιτούνται κατά την προσπέραση άλλου πλεούμενου.

“(Μετά τη σύγκρουση) το Mermaid βυθίστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα”.

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον καπετάνιο του πλοίου. Πρόκειται για τον 64χρονι Σ.Γιουρίι από την Οδησσό της Ουκρανίας. Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει παλαιότερα ότι (ο πελάτης τους) είναι συντετριμμένος, αλλά δεν έκανε τίποτα λάθος.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, η Viking Cruises Ltd, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους Ούγγρους ερευνητές.

Οι εισαγγελείς είπαν την Πέμπτη ότι, εάν ο καπετάνιος κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη 11 ετών.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!