ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διπλωματικό μπαράζ της Αθήνας στο ΝΑΤΟ

1575353529 457 image
banner
milonas 728x90 1

Στο ανώτατο επίπεδο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα θέσει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, που κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα έπειτα από τη συμφωνία της γείτονος με τη Λιβύη, που περιλαμβάνει τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο.

Αυτό περίμενε η Αθήνα, καθώς η βασική γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος των τουρκικών αβάσιμων διεκδικήσεων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα την ευκαιρία να συναντήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» ανέφερε πρόσφατα ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Όπλο στη φαρέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι κατ’ αρχάς το Διεθνές Δίκαιο, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους ότι η Τουρκία το παραβιάζει, και αυτό ακριβώς θα επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευήκοα ώτα αναμένεται να βρει από τον Γάλλο πρόεδρο, αφού οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία δεν είναι καθόλου καλές το τελευταίο διάστημα για διάφορους λόγους, όπως και από τον Ιταλό πρωθυπουργό, καθώς οι γείτονες συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες και θεωρούν ότι η τουρκική επιθετικότητα τους επηρεάζει και αυτούς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άλλωστε πρόσφατα δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία, αν και δεν σχολίασε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αρκούμενος να επισημάνει ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι ενέργειες που θίγουν την καλή γειτονία».

Η Γερμανία από την άλλη πλευρά αναμένεται να έχει ουδέτερη στάση ή στάση ανοχής προς την Τουρκία, αν και όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις Ερντογάν, αφού η  Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι «είναι γεωστρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ η παραμονή της Τουρκίας στους κόλπους του»…

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης τους φόβους για την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής, ενώ για ακόμη μια φορά αναμένεται να θέσει και το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο έχει κλιμακωθεί και τις συνέπειες τις υφίσταται κυρίως η χώρα μας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως μέχρι την Τρίτη το πρωί δεν είχε κανονιστεί κάτι τέτοιο.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα να συζητήσει το θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια γεύματος που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στους ηγέτες των χωρών που ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

 

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!