«Η Τουρκία να πάψει να εμποδίζει τους σχεδιασμούς της Συμμαχίας»

2779500
milonas 728x120


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 08:58

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αξίωσε τη Δευτέρα η Τουρκία να πάψει να εμποδίζει την εφαρμογή των σχεδιασμών του NATO για τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, καθώς η Άγκυρα ασκεί πίεση στο Σύμφωνο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εν όψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Έσπερ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση ΜΠΛ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Άγκυρα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το NATO.

«Το μήνυμα προς την Τουρκία (…) είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά τα σχέδια αντίδρασης και δεν μπορεί να τα εμποδίζει, διότι έχει δικά της ζητήματα» είπε ο Έσπερ εν πτήσει προς το Λονδίνο.

«Η ενότητα της Συμμαχίας, η ετοιμότητα της Συμμαχίας σημαίνει ότι επικεντρώνεσαι στα ευρύτερα ζητήματα – και το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ετοιμότητα της Συμμαχίας [του NATO]. Δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να συμμεριστούν τη δική της ατζέντα [της Τουρκίας]. Δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» υπογράμμισε.

Οι πρέσβεις στο NATO χρειάζονται την έγκριση των 29 κυβερνήσεων για να εγκρίνουν την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

Η διένεξη αυτή, εν όψει της υποτίθεται επετειακής και εορταστικής συνόδου με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, συγκαταλέγεται στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν βαθιές διαφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον – από τον πόλεμο στη Συρία έως τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, ειδικά στο πεδίο των εξοπλισμών.

Η Τουρκία θέλει το NATO να χαρακτηρίσει επίσημα την οργάνωση ΜΠΛ, τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή επικράτεια, «τρομοκρατική». Η Άγκυρα δεν κρύβει την οργή της για το γεγονός ότι οι σύμμαχοί της υποστηρίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, που κατ’ αυτήν ταυτίζονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Έσπερ απάντησε «δεν θα το ενέκρινα αυτό».

«Θα επιμείνουμε στις θέσεις μας και νομίζω ότι το NATO θα πράξει το ίδιο» στο σύνολό του, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:06

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!