ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θ. Λιούπης για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίσοι

ΛΙΟΥΠΗΣ
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ ο  βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης, αναφέρει:

KENT728X100

“Θεμελιώδες γνώρισμα για μια σύγχρονη, ευνομούμενη κοινωνία αποτελεί ο σεβασμός, η προστασία και η εγγύηση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των πολιτών της.  Η αρχή της ισότητας είναι δείγμα πολιτισμού αλλά και ρητή επιταγή του Συντάγματος της χώρας μας,  η οποία μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και της περίθαλψης των απόρων.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) την 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακηρύχθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  τιμούμε το δικαίωμα των συνανθρώπων μας και προασπίζουμε την ευημερία των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Αναπτύσσουμε και αυξάνουμε  την ευαισθητοποίηση μας, σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι,  το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο,  πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ περίπου 190.000.000 πολίτες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης,  περίπου 93 εκατομμύρια παιδιά ή 1 στα 20 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, ζουν με μια μετρίου ή σοβαρού βαθμού αναπηρία κάποιας μορφής.

Όταν με τις πολιτικές, που εφαρμόζουμε,  εξασφαλίζουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, πλησιάζουμε στην επίτευξη του εδαφίου του Συντάγματός μας «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας »,  πλησιάζουμε επίσης τις επιταγές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΟΗΕ με βάση την κεντρική υπόσχεση της Ατζέντας του 2030 “Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω”! 

Ας  γίνει κτήμα της κοινωνίας μας  ότι:

η Αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας,

η Αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

error: Content is protected !!