ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορούν οι ΗΠΑ να τερματίσουν τους ατέλειωτους πολέμους;

2780338
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, 11:26

Ο Donald Trump το 2016 προεκλογικά είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τον πόλεμο στο Ιράκ και γενικότερα με τις τεράστιες δεσμεύσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Οι καταγγελίες του για «ατελείωτους πολέμους» ικανοποίησαν αρκετά, ώστε πολλοί ψηφοφόροι αγνόησαν την τεκμηριωμένη κατοπινή αλλαγή του και υποστήριξή του στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Πράγματι, περιοχές όπου οι απώλειες από αυτούς τους πολέμους ήταν οι υψηλότερες, ψήφισαν περισσότερο για το Trump από ό, τι άλλοι δημογραφικοί και οικονομικοί παράγοντες θα είχαν προβλέψει.

Οι ψηφοφόροι, με το τι προηγήθηκε όσο ήταν υπουργός, καταψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι και στρατιωτικοί λόγοι. Δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί τα υπόλοιπα στρατεύματα από το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

 Στη Συρία, κατέληξε απλώς να αποσύρει στρατιώτες από τα σύνορα με την Τουρκία για να προχωρήσουν περαιτέρω μέσα στη χώρα, εάν κάτι εμβαθύνει την αμερικανική εμπλοκή.

Στον υπόλοιπο κόσμο, ο πρόεδρος  Trump δεν έχει ακόμη κλείσει ούτε μία βάση ούτε να «επιστρέψει σπίτι» κάποια από τα στρατευμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Οι Δημοκρατικοί, εκτός από μερικούς βασικούς «αντι-παρεμβατικούς» όπως ο Bernie Sanders, δεν δεσμεύονται σαφώς να μειώσουν, πόσο μάλλον να εξαλείψουν, τις περισσότερες από 800 βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οποίες κοστίζουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για προσωπικό και συντήρηση.

 Για το προηγούμενο έτος, οι Δημοκρατικοί, όταν ασχολούνται με την αναφορά στην εξωτερική πολιτική, έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία.

 Με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουν τους ρωσικούς δεσμούς του Trump για να ωθήσουν τη μομφή εναντίον του ή να αποδυναμώσουν τις προοπτικές επανεκλογής του, οι δημοκράτες κατέληξαν να ζωγραφίζουν τη Ρωσία ως στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ ισοδύναμη με την πρώην Σοβιετική Ένωση ή την σημερινή Κίνα. Αυτή η αμφίβολη εκλογική στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες και να δικαιολογεί την παρέμβαση των ΗΠΑ σε χώρες σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει υποτιθέμενη ρωσική απειλή.

Είναι σαφές ότι αν και ώσπου το Δημοκρατικό Κόμμα μετατασχηματισθεί θεμελιωδώς, δεν θα βρει τον δρόμο του από τους ατέλειωτους πολέμους μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Ακριβώς όπως και τα δύο πολιτικά κόμματα υποστήριξαν τον πόλεμο του Βιετνάμ πριν από έναν αιώνα πριν, έτσι σήμερα υπάρχει γενική συναίνεση πίσω από την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι το εξουσιαστικό έθνος και ως εκ τούτου από μείγμα ιδιοτελούς ενδιαφέροντος και ιδεαλισμού θα πρέπει να περάσουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους.

Πληροφορίες από  counterpunch.org

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!