Ο Νίκος Βατόπουλος στο onlarissa.gr: Η Λάρισα μια πόλη που προχωράει

Larisa9
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Με όχημα το νέο του βιβλίο που γεννήθηκε ως ανάγκη και ως επιθυμία ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ακολουθεί τα χνάρια των φράσεων και των εικόνων του και μας προσκαλεί σε μια αλλιώτικη βόλτα σε 24 πόλεις.

Το “Όπου και να ταξιδέψω” είναι μια παραίνεση για ένα άλλο βλέμμα στην Ελλάδα. Ένας στοχασμός πάνω στον αστικό χώρο του χτες και του αύριο. Το βιβλίο, πλούσια εικονογραφημένο με τις φωτογραφίες του ίδιου, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Σε αυτό ο συγγραφέας του επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα των πόλεων αυτών, σε κτίρια και σε διαδρομές.

Επιλέγοντας να επιστρέψει στις πόλεις αυτές ο Νίκος Βατόπουλος επισκέπτεται και τη Λάρισα με αφορμή το βιβλίο. Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο – Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Σε αυτή μιλήσουν ο ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Παπαθεοδώρου και ο Θωμάς Κυριάκος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας, ενώ σε όλες τις εκδηλώσεις θα προβληθεί ψηφιακό υλικό.

||| ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Ανδρέα Γιουρμετάκη

Γιατί επιλέξατε τις συγκεκριμένες πόλεις να εντάξετε στο βιβλίο σας; Το ταξίδι συνεχίζεται; Αν ναι, γιατί αυτές οι πόλεις προηγούνται; Έχει να κάνει με τη συγκέντρωση του υλικού ή υπάρχει ένα σκεπτικό;

Οι 24 πόλεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νέο μου βιβλίο είναι πόλεις που επισκέφθηκα πρόσφατα. Ζητούμενο ήταν να έχω μια νωπή εμπειρία, οπότε η επιλογή δεν είναι αξιολογική, αλλά λίγο πολύ το αποτέλεσμα των προσωπικών μου περιπλανήσεων. Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, διαπίστωσα ότι συσσώρευα ένα σώμα εμπειρίας από τις περιηγήσεις μου σε όλη τη χώρα. Αυτό που αρχικά ήταν ένα ακόμα ταξίδι εξελίχθηκε σε μια χαρτογράφηση. Σε αυτήν την επιλογή των πόλεων θα δείτε ότι πολλές από αυτές δεν είναι γνωστές για τα μνημεία τους, δεν είναι τουριστικοί προορισμοί, δεν είναι τόποι που προκαλούν πολλούς συνειρμούς σε κατοίκους άλλων περιοχών.

Αυτή ακριβώς η παράμετρος άρχισε να με κινητοποιεί ολοένα και περισσότερο και να με οδηγεί εν τέλει στην ανάδειξη ενός αγνοημένου αστικού πλούτου, διάσπαρτου σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των 24 πόλεων είναι συνεπώς δειγματοληπτικός και σε καμία περίπτωση οριστικός ή αποτέλεσμα προτίμησης. Είναι όμως εξόχως ενδεικτικός του σύγχρονου αστικού τοπίου που καλεί σε μια πιο ενδελεχή παρατήρηση, σε μια νέα αξιολόγηση και εν τέλει σε μια καινοτόμο προσέγγιση με αυτό που θα ονομάζαμε κτιριακό και πολιτισμικό απόθεμα. Το ταξίδι συνεχίζεται σε νέες πόλεις. Και ταυτόχρονα εμβαθύνω τη σχέση μου με πόλεις που έχω ήδη γνωρίσει. Η νέα μου επίσκεψη στη Λάρισα στις 13 Δεκεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία να δω πάλι τους αγαπητούς φίλους που έχω δημιουργήσει στην πόλη σας και να γνωρίσω νέους ανθρώπους.

Ο Νίκος Βατόπουλος στο onlarissa.gr: Η Λάρισα μια πόλη που προχωράει

Η Λάρισα είναι μια πόλη που με κερδίζει κάθε φορά περισσότερο

Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ αυτών των 24 πόλεων;

Εκ πρώτης όψεως δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κοινά στοιχεία ανάμεσα στην Ερμούπολη και την Κομοτηνή ή τη Ρόδο και τη Φλώρινα. Δύσκολα σκέφτεσαι τη Ζάκυνθο όταν είσαι στη Λάρισα, και το αντίστροφο. Ωστόσο, είναι όλες πόλεις του ευρύτερου ελληνικού πολιτισμικού χώρου με εύγλωττες και ευδιάκριτες συνηχήσεις. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η μεταξύ τους ασυνεννοησία και η απουσία πρωταγωνιστικού ρόλου στον δημόσιο διάλογο. Θα ήθελα να έβλεπα όλες τις πόλεις με πιο ισχυρό ρόλο. Σε αυτό ευθύνεται και η κεντρική πολιτική, αλλά είναι και θέμα τοπικών κοινωνιών. Για τη νέα εποχή που θέλουμε να έρθει στη χώρα μας, πιστεύω ότι είναι πολύ βασικό να δούμε τα αστικά κέντρα με μεγαλύτερη αυτοσυνειδησία, αυτοπεποίθηση, με προτάσεις και με επιθυμία να καλλιεργήσουν ένα αίσθημα περηφάνιας γι’ αυτό που είναι. Είναι ένα κοινό ζήτημα σε όλες, σχεδόν, τις ελληνικές πόλεις.

Αν ένας φίλος σας επισκεπτόταν τη Λάρισα και είχε λίγο χρόνο στη διάθεσή του, σε ποιο μέρος της πόλης μας θα του λέγατε να βρεθεί οπωσδήποτε;

Η Λάρισα είναι μια πόλη που με κερδίζει κάθε φορά περισσότερο. Στην πόλη σας έχετε μερικά από τα καλύτερα μουσεία της χώρας και αναφέρομαι στο Διαχρονικό Μουσείο, που είναι ένα κόσμημα, στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, που έχει κάνει εξαιρετική επανέκθεση, και το Λαογραφικό Ιστορικό που προσφέρει σημαντικό έργο. Υπάρχει, επίσης, το Αρχαίο Θέατρο που είναι ένα αξιοθέατο τεράστιας σημασίας για την πόλη, καθώς μπορεί να τη βοηθήσει να καλλιεργήσει το τουριστικό της προφίλ και μια νέα ταυτότητα. Ελπίζω να διατηρηθούν τα μικρά μαγαζιά στο ίχνος της παλιάς αγοράς, στα δρομάκια απέναντι από το Θέατρο. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Η Λάρισα είχε την ατυχία να χτυπηθεί από σεισμούς, να βομβαρδιστεί και να τύχει μιας αλόγιστης ανοικοδόμησης. Θα πρέπει να διαφυλάξει ό,τι έχει απομείνει και να προκαλέσει καλή, νέα αρχιτεκτονική. Είναι πολύ ωραίος ο περίπατος από το Θέατρο προς το Φρούριο, αλλά γενικότερα μου αρέσει ο δυναμισμός της πόλης. Είναι μια πόλη που προχωράει, γι’ αυτό χαίρομαι κάθε φορά που την επισκέπτομαι.

Ο Νίκος Βατόπουλος στο onlarissa.gr: Η Λάρισα μια πόλη που προχωράει

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (αίθουσα τέχνης «ena») και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα (κυκλοφορεί και αγγλική έκδοση με τον τίτλο Walking in Athens) και το 2019 το βιβλίο του Μικροί δρόμοι της Αθήνας.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!