Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας σε Άνω Σωτηρίτσα και  Καρίτσα

laiki syspeirwsh
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για τα προβλήματα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας σε της Π.Ε Λάρισας. Αναλυτικά:

 Μέσα στον Νοέμβριο, εγκαταστάθηκαν σε δυο ξενώνες στα παράλια του Δήμου Αγιάς (Άνω Σωτηρίτσα 50 άτομα από 10 οικογένειες και στο ξενοδοχείο ΔΟΧΟΣ έξω από την Καρίτσα – 92 άτομα από 14 οικογένειες.

Στις δομές αυτές στεγάζονται πολύτεκνες οικογένειες, με την πλειοψηφία τους να είναι παιδιά (24 στην Άνω Σωτηρίτσα και 62 στην Καρίτσα).

Όλες οι οικογένειες ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις χώρες που επιθυμούν (κυρίως Γερμανία), όπου έχουν συγγενείς και γνωστούς.

Ώσπου όμως να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να αντιμετωπισθούν μια σειρά επείγοντα προβλήματα που τους απασχολούν.

Να επιλυθεί το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους. Είναι μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν ΑΜΚΑ και στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και σε φάρμακα. Ακόμη όμως κι αν καταφέρουν να έχουν εξέταση και συνταγογράφηση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία επικαλούνται ότι δεν τα διαθέτουν, για να τους τα χορηγήσουν. Υπάρχει ανάγκη να ελεγχθούν και να εμβολιαστούν παιδιά.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και τη Λάρισα καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκοινωνία και στηρίζονται στην αλληλεγγύη και τη βοήθεια για τη μεταφορά τους, στους ιδιοκτήτες των δομών και τους εργαζόμενους στις δομές.

Δεν έχει ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά, ώστε να πάνε σχολείο. Αντίστοιχα δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών μέσα στις δομές.

Υπάρχει μεγάλη απουσία κρατικών υπηρεσιών. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ανάλογες υπηρεσίες δεν προσφέρονται ούτε σε μόνιμους κατοίκους, άλλωστε η ανυπαρξία υπηρεσιών υγείας και παιδείας οδήγησαν σε ερημοποίηση των χωριών και της περιοχής, σε εξαναγκασμό των οικογενειών με παιδιά να φύγουν απ’ τα χωριά.

Ανάλογες είναι και οι ευθύνες της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης που ενώ διαφημίζουν την δήθεν ανάπτυξη της περιοχής και αναβάθμισή της μέσα απ’ τον τουρισμό, όταν δε μπορούν να ικανοποιηθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, ντόπιων και προσφύγων.

Ζητάμε από την περιφερειακή Αρχή να μας ενημερώσει σχετικά το τι προτίθεται να κάνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για :

  • την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων χορήγησης ασύλου;
  • την απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στα νοσοκομεία και τη χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων, ακόμη κι αν στερούνται ΑΜΚΑ; Για τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών που είναι ανεμβολίαστα;
  • τη επίλυση του προβλήματος της τακτικής συγκοινωνίας για τις ανάγκες τους;
  • την άμεση ένταξη των παιδιών σε σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και λειτουργία προγραμμάτων προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης στις δομές;

9/12/2019

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Γκαραλιάκος Ζήσης
  3. Νάνος Αποστόλης
  4. Μπακάση Βασιλική

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!